Fókuszban a napraforgó és a kukorica - tanácskozást szerveztek a Debreceni Egyetemen

Fókuszban a napraforgó és a kukorica – tanácskozást szerveztek a Debreceni Egyetemen

Egyetem

A napraforgó és a kukorica környezetbarát, optimális tápanyagellátása volt a központi témája annak a tanácskozásnak, amelyet az egyetemen rendeztek.

Hazánkban a kukorica és a napraforgó országos átlagban a szántóföldi növények vetésterületének mintegy 40%-át foglalja el. A technológiában olyan tudományos kutatási eredmények jelentek meg, amelyek alapvetően megváltoztathatják a két növény termesztésének műveleteit, agronómiai hatékonyságát és jövedelmezőségét. Mindkét növény esetében széleskörűen hozzáférhetőek azok az eredmények, amelyek a precíziós növénytermesztés megvalósítását szolgálják – mondta Pepó Péter, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar intézetvezető professzora azon a napraforgó- és kukoricatermesztési tanácskozáson, amelyet szeptember másodikán tartottak az egyetem Böszörményi úti campusán.

Megnyitójában hangsúlyozta: a tanácskozás célja, hogy alternatív megoldásokat, technológiákat nyújtsanak a gyakorlatban dolgozó szakembereknek, amellyel a jelenlegi 5-6 t/ha kukorica országos termésátlagot stabilan 7-8 t/ha-ra, a napraforgó jelenlegi 2-2,5 t/ha termésátlagát stabilan 3 t/ha-ra tudják növelni.

A rendezvényen Grászli János, a Bunge Zrt. agrárkereskedelmi igazgatója az olajnövények termelésének nemzetközi és hazai trendjeit ismertette a tanácskozás résztvevőivel. Kiemelte, hogy globális terménykészletek növekedésével, csökkenő ártrendekkel kell számolni, a főbb növényi olajok árai konvergálnak a világpiacon a túlkínálat miatt. A speciális olajok iránti kereslet pedig új lehetőséget teremthet a jövőben.

Ezt követően „A hatékony trágyázás tényezői a napraforgó termesztésében” című előadásában Pepó Péter rámutatott: annak ellenére, hogy nemzetközi összehasonlításban a magyar napraforgó termesztés országos termésátlagai kifejezetten kedvezőek, mégis a termelők egy része nem használja ki az ökológiai, genetikai lehetőségeket. Előadásában kulcskérdésként hangsúlyozta a harmonikus tápanyagellátás fontosságát a növény termesztésénél.

A precíziós tápanyagellátás aktuális kérdéseit a kukoricatermesztésben Hadászi László, a KITE Zrt. fejlesztési és szaktanácsadási igazgatója elemezte, míg Sárvári Mihály egyetemi tanár a kukoricatermesztés hatékony trágyázásának tényezőivel ismertette meg a jelenlévőket.

A több mint 150 gazdálkodó részvételével tartott tanácskozás gyakorlati bemutatóval zárult a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjának Látóképi telepén.