Sztrájk miatt szerdán leállt a londoni metró

Európa

Sztrájk miatt teljesen leállt szerdán a londoni metróközlekedés.

A londoni tömegközlekedési vállalat (Transport for London, TfL) tájékoztatása szerint a metróvezetők gyakorlatilag teljes körű munkabeszüntetése miatt a 402 kilométeres londoni metróhálózat mind a tizenegy fővonalán felfüggesztették a forgalmat, és a 270 állomás mindegyike bezárt.

A két nagy közlekedési szakszervezet, az RMT és az Aslef a brit kormány által a TfL költségvetésében követelt több százmillió fontos megtakarítás ellen tiltakozik, mivel az érdekképviseletek szerint ez tömeges elbocsátásokhoz vezet és hátrányosan érinti a munkavállalók nyugdíjrendszerét is.

A sztrájk a napi átlagos utasszám alapján több mint négymillió londonit, illetve Londonban dolgozó ingázót érint. Csak a londoni City pénzügyi központjába naponta 350 ezren utaznak tömegközlekedési eszközökkel, óriási többségük metróval.

Sztrájkoltak szerdán Angliában a tanárok, a közigazgatási tisztviselők és a rezidens orvosok is, inflációkövető béremelést követelve.

Nagy-Britannia évtizedek óta példátlan sztrájkhullámot él át ezekben a hetekben, mindenekelőtt a megélhetési költségek negyven éve nem tapasztalt ütemű emelkedése miatt.

A brit statisztikai hivatal (ONS) adatai szerint októberben 11,1 százalékos, novemberben 10,7, decemberben 10,5 százalékos, januárban 10,1 százalékos volt a tizenkét havi infláció Nagy-Britanniában.

Az elmúlt hetekben is sztrájkoltak a vasutasok, a tanárok, a kórházi ápolók, a mentősök, a buszsofőrök és a határrendészeti dolgozók, és a szakszervezetek további hasonló akciókat hirdettek meg a bérkövetelések teljesítésének elmaradása esetére.

Legközelebb, csütörtökön és szombaton ismét a vasutasok tartanak 24 órás munkabeszüntetést.

(MTI)