471-es út

471-es út: 2 év múlva újulhat meg Debrecenben is

Helyi hírek

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában megvalósuló fejlesztés Hajdú-Bihar megyében négy ütemből áll: Debrecen belterületén 2,8 kilométer hosszan, míg Debrecen külterület-Hajdúsámson elkerülő között 4,55 kilométeren négysávosítást végeznek, Hajdúsámsont tehermentesítik egy 8,6 kilométer hosszú elkerülővel, Hajdúsámson elkerülő-Nyíradony között burkolaterősítés és szélesítés lesz.

A Debrecen belterületére vonatkozó beruházás során a Debrecen-Apafa vasúti vonal korszerűsítéséhez kapcsolódva új közúti aluljáró épül a Sámsoni úton. A különszintű vasúti keresztezéshez és a négynyomúsításhoz szükséges engedélyezési tervek készítése már folyamatban van. Az engedélyezési eljárás év végén elkezdődhet, ez a szakasz várhatóan már 2015 nyarára építési engedéllyel fog rendelkezni.

A főút kapacitásbővítése tovább folytatódik, hiszen a jelenlegi 2×1 sávos útszakasz teljesítőképessége kimerült, a napi 24.000 jármű forgalmát már nem tudja biztonsággal elvezetni, ezen felül a burkolat átlag életkora 26 év, ami jóval meghaladja az országos átlagot. A projekt keretén belül a 2×2 sávosítás mellett a jelentősebb forgalmat lebonyolító csomópontok jelzőlámpával lesznek majd szabályozva.

A tervező kiválasztására vonatkozó ajánlati felhívás megjelent. Eredményes eljárás esetén 2015 nyarára elkészülhetnek az engedélyezéshez szükséges tervek.

A 471-es főutat érintő kivitelezés leghamarabb a Hajdúsámson elkerülő-Nyíradony közötti szakaszon kezdődhet meg, forrás rendelkezésre állása esetén 2015-ben. A többi szakaszon, beleértve Debrecen belterületét várhatóan 2016-2017-ben szintén elindulhat az építkezés.