Lepke- és rovarház is lesz a debreceni állatkertben

Lepke- és rovarház is lesz a debreceni állatkertben

Helyi hírek

A cívisváros állatkertjében lepke és rovarházzal köszöntik az új tanévet. A két létesítményt szeptember 20-án, szombaton 15 órakor nyitják meg.

Az első lepkeházakat a hetvenes évek végén építették Angliában, majd a kilencvenes években a világon mindenütt elterjedtek. Magyarországon a Fővárosi Állat és Növénykert citrusházában működik lepkeház, illetve Hajdúszoboszlón egy lepkepavilon. Állandó jelleggel hozzánk legközelebb a bécsi Schmetterlinghaus és a padovai Casa delle Farfalle látogatható. A pillangót formázó alaprajzzal épült debreceni pálmaház alkalmas a lepkék állandó bemutatására, ezért döntöttek úgy vezetői, hogy a debreceni Állatkert megújulásának jegyében új látványosságot kínálva a pálmaházat lepkeházzá alakítják.

A lepkék costa ricai és malajziai lepkefarmokon születnek és érkeznek a mérsékelt égöv lepkeházaiba. A debreceni állatkert lepkeházában a nyitáskor huszonöt faj 450 példányát mutatják be. Néhány ezek közül alig egy hétig él, ilyen a várhatóan a nyitás után kikelő Atlasz lepke (Attacus atlas), ami a világ legnagyobb éjszakai lepkéje 25 centiméteres szárnyfesztávolságával. Mások akár két hónapig is elélhetnek, mint a csodálatos és szintén hatalmas kék azúrlepke (Morpho peleides).

A pálmaházban rovarházat is berendeztek. Az úgynevezett insectarium élő rovarok állatkertje, ahol botsáskák, pókok, skorpiók, ezerlábúak élete figyelhető meg. A berendezéskor törekedtek arra, hogy a bemutatott fajok ritka, vagy védett állatok legyenek. Különlegesnek számít a botsáskák közül az óriás maláj botsáska (Phobaeticus serratipes), ami 55 centiméteres hosszával a világ egyik legnagyobb rovara. Az óriás szellemsáskák pár hónap alatt nőnek hatalmas méretű tüskés, de jámbor állatokká. Közismert faj a tüskés borneói botsáska (Haaniella dehaani), ám eredeti élőhelyét szinte teljesen elpusztították az olajpálmát termesztő telepesek, ezért hamarosan az insectariumok jelentik a faj túlélésének egyetlen lehetőségét.

Szintén nem hétköznapi lakó a 22 centiméteresre megnövő brazíliai óriás szőke tarantula (Nhandu tripepii) és a ritka a zöld spanyol óriás tarantula (Phormictopus sp. Green), aminek rendszertani besorolása még folyamatban van. Magyarországon a főváros mellett csak Debrecenben lehet majd látni skorpiót. A pálmaház átépítésével összesen 45 fajjal gazdagodott a debreceni állatkert. A lepke és rovatház normál állatkerti belépővel látogatható.