Lassú apadás kezdődött a Közép-Tiszán

Helyi hírek

A Közép-Tiszán is megindult a lassú apadás csütörtök hajnalban, azt megelőzően tizennégy órán át tetőzött Szolnoknál a folyó, 760 centiméteres vízállással – közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) a honlapján.

 A tájékoztatás szerint az elmúlt huszonnégy órában folytatódott az árhullámok levonulása a Tiszán és mellékfolyóin.

Továbbra is másodfokú készültséget tartanak fenn a Tisza jobb partján Dobapusztától Lakitelekig, a bal parton Fegyvernektől Csongrádig, valamint a Zagyva visszaduzzasztással érintett szakaszán. Jelenleg Kiskörétől Csongrádig 347,6 kilométeren van másodfokú védekezés – írták.

Elsőfokú maradt az árvízvédelmi készültség a Tisza-tó mentén és a Hármas-Körös visszaduzzasztott alsó szakaszán (Csongrád és Kunszentmárton között), összesen 80,1 kilométeren.

Hódüreg miatt a Zagyva jobbparti töltésének 40-es és 29-es kilométerénél pontszerű harmadfokú árvízvédelmi készültséget tartanak fenn.

Az igazgatóság közölte: a hullámtér feltöltődése miatt a tiszapüspöki és a szolnoki “Mentetlen” területén lévő üdülőövezetek továbbra is víz alatt vannak.

A Kötivizig működési területén lévő önkormányzatok közül másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Szolnok és Tiszakécske önkormányzata.

Az igazgatóság valamennyi belvízvédelmi szakaszán készültség van érvényben: másodfokú a karcagi, a kisújszállási, a jászberényi, a jászkiséri, a tiszakécskei és a kiskörei, elsőfokú pedig a mezőtúri, a kunhegyesi, a törökszentmiklósi, a cibakházi és a ceglédi szakaszon.

A csütörtök reggeli összesítés szerint az elöntés nagysága csökkent: jelenleg 11 ezer 395 hektárt borít víz.

Az igazgatósághoz beérkezett információk szerint Túrkevén és Jászkiséren másodfokú a belvízvédelmi készültség – közölte a Kötivizig.

(MTI)