Letartóztatta a bíróság a hajdúszoboszlói emberölés gyanúsítottját

Rendőrség

A Debreceni Járásbíróság nyomozási bírája az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb egy hónapi időtartamra elrendelte a Hajdúszoboszlón történt emberölés gyanúsítottjának letartóztatását.

A bíróság az ügyészi indítvánnyal egyezően indokoltnak látta a legsúlyosabb, személyi szabadság elvonásával járó bírói engedélyes kényszerintézkedés elrendelését.

A rendelkezésre álló adatok szerint a férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2024. május 30. napjáról 2024. május 31. napjára virradó éjszaka egy hajdúszoboszlói házban, egy késsel testszerte többször megsebesítette a vele együtt élő, ágyban fekvő 87 éves nagymamáját. A sértett ennek következtében a helyszínen életét vesztette.

A büntetlen előéletű gyanúsított által elkövetett bűncselekményt a törvény 10 évtől 20 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni. A bíróság álláspontja szerint a gyanúsított terhére róható bűncselekmény büntetési tételének nagyságára tekintettel már önmagában is fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye.

A nyomozás során további tanúk meghallgatása is indokolt, amely az eljárás későbbi feladatát képezi. Erre figyelemmel megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a gyanúsított a bizonyítást veszélyeztetné, a büntetőeljárásban szereplő személyeket jogellenesen befolyásolná, megfélemlítené.

A gyanúsított munkanélküli, a sértettel élt egy háztartásban, ahová jelenleg nem térhetne vissza, eltartásáról a sértett gondoskodott, így az is okkal feltételezhető, hogy szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követne el.

A járásbíróság végzése nem végleges, a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be.