3×3-as olimpiai selejtező: a csehek is kipipálva, egy győzelem kell már csak az olimpiához

Sport

A magyar női válogatott 16-9-re legyőzte a cseheket vasárnap a debreceni 3×3-as kosárlabda olimpiai selejtezőtornán, így bejutott az elődöntőbe, és már csak egyetlen sikerre van az ötkarikás kvótától.

Kiemelt kép: Böröndy Viviem, Papp Klaudia, Szabó Fanni és Kiss Virág (b-j). MTI/Czeglédi Zsolt

Eredmény, nők, negyeddöntő:

Magyarország-Csehország 16-9

A magyar pontszerzők: Kiss 8, Böröndy 5, Szabó 2, Papp 1

A Nagytemplom előtti Kossuth téren felállított, csaknem ezerfős arénában a női válogatott a csoportkörben 21-16-ra verte Izraelt, majd 13-11-gyel bizonyult jobbnak az Európa-bajnok hollandoknál, végül 19-18-ra alulmaradt Olaszországgal szemben. Ennek ellenére a Böröndy Vivien, Kiss Virág, Papp Klaudia, Szabó Fanni összetételű gárda megnyerte a D jelű négyest, így elkerülte a torna favoritjának tartott és a B csoportban győztes kanadaiakat, azaz a B-ben második csehekkel került szembe.

Az ellenfél előzőleg csak Chilét tudta legyőzni, Litvániától és Kanadától viszont kikapott, és végül csak egyetlen dobott ponttal előzte meg a tabellán a litvánokat.

Fotó: Faragó László

A csehek kissé ráijesztettek a magyar válogatottra és a teltházas aréna közönségére, mivel 2-0-ra elléptek, de ezt egy megnyugtató 7-0-ás hazai roham követte. Földi Attila szövetségi kapitány együttese elsősorban a 193 centis Kiss Virág palánk alatti teljesítményére alapozott, aki magabiztosan szedte le a bepasszolt labdákat, és fejezte be az akciókat közeli kosarakkal. A cseh csapat egyszer még feljött két pontra (7-5), de ezután már csak négy pontot hozott össze, míg a hajrában a magyarok már örömkosárlabdát játszottak.
Kiss Virág, a meccs hőse azzal kezdte az MTI-nek adott nyilatkozatát, hogy nem foglalkozik a fáradtsággal.

“Nem érdekel. Ha a következő meccs után összeesek, akkor is nyerni fogunk, ott ki kell adni magunkból mindent, mert ott szeretnénk lenni Párizsban. Ha győzünk, akkor nem kell harmadik mérkőzést játszani, ami nagy könnyebbség lenne”

– tette hozzá a török Mersin centere.

A magyar válogatott a 19.05 órakor kezdődő elődöntőben Németországgal csap össze. A hajdúsági viadalról az első három-három együttes mehet majd az olimpiára, azaz a két elődöntő, illetve a bronzmérkőzés győztese.