Gyümölcsösben akarta megölni haragosát

Helyi hírek

A Debreceni Ítélőtábla Dr. Balla Lajos vezette tanácsa 2017.09.22-én 9 órától a következő ügyet tárgyalja.
Az első fokon eljárt Miskolci Törvényszék 2017 áprilisában M. János vádlottat előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének kísérlete valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette miatt 12 év fegyházbüntetésre ítélte, és 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A vádlott legkorábban büntetése 2/3 részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Az ítélet ellen a vádlott és a védője felmentés érdekében fellebbeztek.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott a sértett nagybátyja. Családjaik hosszabb ideje haragos viszonyban voltak. 2014 decemberében a vádlott fegyvert és sarlót vett magához, majd segítségkérés ürügyével Tokajba, egy gyümölcsösbe hívta a sértettet. Amikor megérkeztek, a vádlott a gépkocsi csomagtartójából elővette a 25-30 cm pengehosszúságú sarlót, majd azzal ráütött a sértett tarkójára, utána még egy alkalommal a sértett hátára. A sarló az ütések miatt eltörött, azt a vádlott eldobta, majd két kézzel támadt a sértettre, aki védekezésképpen fején ütötte meg a vádlottat. A vádlott az ütés hatására megrogyott, ezalatt a sértett futni kezdett, azonban a vádlott utolérte, megrúgta őt, így az árokba zuhant.

A vádlott elővette az engedély nélkül tartott lőfegyverét, és azzal többször a sértett felé lőtt. Egyik esetben közvetlen közelről a fején találta el. A lövéseket követően a sértett felállt, a két férfi tovább dulakodott, majd a sértett elindult az országút felé, ahol egy arra közlekedő autó vezetőjétől kért segítséget. A sértett a bűncselekmény következtében 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. Első nyilvános ülés.