Szamárköhögés járvány hazánkban: csecsemők, várandósok a leginkább veszélyeztetettek

Helyi hírek

 

Hazánkban, az elmúlt évben, mindösszesen egyetlen szamárköhögéses megbetegedést tartott nyilván a járványügyi hatóság. Úgy érezhettük, hogy ezt a gyermekbetegséget is magunk mögött hagytuk, de tévedtünk. Növekvő esetszámok után, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ július közepén megerősítette, hogy szamárköhögés-járvány van Magyarországon.

 

A hatóság legfrissebb jelentése szerint ez évben eddig 527 fertőzés történt.  2024. augusztus 19.– augusztus 25. között a szamárköhögés gyanú bejelentések a fővárosból és 15 vármegyéből érkeztek. A betegek közül 12 volt csecsemő, három fő az 1-2 éves, három fő a 3-5 éves, hét fő a 6-9 éves, hat fő a 10-14 éves, hét fő a 15-19 éves, három fő a 20-29 éves, hét fő a 30-39 éves, nyolc fő a 40-49 éves, három fő az 50-59 éves, öt fő pedig a 60 év feletti korcsoportba tartozott. Az elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok 19 fő esetében támasztották alá a klinikai diagnózist.

A számok magukért beszélnek,

vagyis leginkább kisgyermekek körében terjed a járvány. Szintén figyelmet követel az az adat, miszerint míg az első félévben összesen 28 csecsemő fertőződött meg, az azóta eltelt hét hétben már 95. A konkrét esetek súlyosságáról információ nem teljes, a Válasz Online a csecsemők esetleges halálozásáról információt kért az egészségügy irányítását (is) ellátó Belügyminisztériumtól, konkrét, a szamárköhögéshez köthető számot nem kapott.

Mivel állunk szemben?

A szamárköhögést bakteriális fertőzés okozza, ez pedig cseppfertőzéssel terjed. Ami fokozza a problémát az, hogy a betegség tünetei kezdetben többnyire megegyeznek a megfázáséval/náthával. Ennek megfelelően némi köhögéssel jár, gyakran láz sem jelentkezik. Ezzel azonban nem ér véget a betegség, a második, súlyos szakasz általában két hét múlva kopogtat.

Antibiotikum elkerülhetetlen

A köhögésrohamok olyan erősek, hogy hányásba is torkollhatnak, a felnőtt betegek szeme bevérezhet. A betegség nevét a belégzést kísérő erős hangról kapta. Az első ilyen jelre haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, hogy megkezdhessék az antibiotikumos kezelést.

Védekezni lehet és kell is

Mégpedig védőoltással. A csecsemők kitettsége azzal magyarázható, hogy még nem oltottak, vagy a két hónapos korban első beadott első oltás még nem fejti ki védőhatását. És a felnőttek fertőzöttségé mivel magyarázható? Az oltással kialakított védelem idővel megkopik, ennek ellenére a szamárköhögés leginkább a fiatalok betegsége.

Várandósok oltassanak!

A tisztiorvosi feladatokat is ellátó szervezet a várandósoknak emlékeztető oltást ajánl, sőt a  velük egy háztartásban élőknek is. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a csecsemők gondozásában szerepet vállalóknak is célszerű ezt megtenniük. Az oltást a várandósok a nőgyógyászuktól, a családtagok a háziorvostól vagy a védőnőnél kérhetik.