Új kihelyezett tanszék a GTK-n

Egyetem

Egyedülálló együttműködési megállapodást írt alá kedden a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara és a Rail Cargo Hungaria Zrt.

A szerződés értelmében Rail Cargo Menedzsment Kihelyezett Tanszék néven jött létre a kar mellett működő speciális oktatási, kutatási és szaktanácsadási egység. Az együttműködés célja emellett a kutatás személyi és tárgyi feltételeinek kibővítése, a graduális, posztgraduális képzés, valamint a termelő és szolgáltató szféra meglévő kapcsolatainak fejlesztése.

– Ez a kihelyezett tanszék az oktatásba, ezen belül a graduális és posztgraduális képzésbe is bekapcsolódik. Gondolkodunk abban is, hogy akár szakirányú továbbképzési szakban is megjelenjenek ezek az ismeretek. A közeli céljaink között szerepel, hogy az oktatási és kutatási háttér megteremtésére közös pályázati projektmunkákat indítunk majd el – tájékoztatott Pető Károly dékán.

A megállapodás részeként a 2014/2015-ös tanév őszi félévétől választható tantárgyat indít az egyetem a vállalat szakembereinek bevonásával Vasúti árufuvarozási menedzsment néven. A képzésre az egyetem logisztikai menedzsment mesterszakán tanulók jelentkezhetnek. A tantárgyi program korszerű ismereteket tartalmaz, objektíven mutatja be a vasúti árufuvarozás helyzetét, fejlesztési lehetőségeit, valamint felkelti a hallgatók érdeklődését a vasúti szállítmányozás iránt. Mindemellett egyfajta előképzést is ad azon témákból, amelyek a vállalat számára nagy jelentőséggel bírnak. Az együttműködés része a vállalat humánpolitikai stratégiájának, amelynek egyik feladata a szakmai utánpótlás biztosítása.

– Cégünk elérkezett egy olyan időszakhoz, amikor tényleg a jövőt tudjuk építeni. Évente három-négy egyetemet, főiskolát végzett szakembert kell felvennünk ahhoz, hogy egy fenntartható működést, fejlődést érjünk el – mondta Kovács Imre, az igazgatóság elnöke.

A társaság tervei között szerepel, hogy a képzés során legjobban teljesítő hallgatókat felveszi sikeresen működő gyakornoki programjába.

unideb.hu