Debrecenben is sok brazil diák tanul

Egyetem

Csaknem 1500 brazil diák tanul magyarországi felsőoktatási intézményekben a Tudomány Határok Nélkül ösztöndíjprogram keretében – őket köszöntötték hétfő este a Budapesti Gazdasági Főiskolán tartott ünnepségen.

Az eseményen Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár kiemelte: bizonyára a brazil diákok is megtapasztalják, milyen kitűnőek a magyar felsőoktatási intézmények, és nagyon hasznosnak találják majd itteni tanulmányaikat.

Dubéczi Zoltán, a Magyar Rektori Konferencia főtitkára felidézte: néhány évvel ezelőtt a Külügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma arra kérte a szervezetet, hogy legyen annak az ösztöndíjprogramnak a koordinátora, amelynek keretében brazil diákok érkeznek Magyarországra. A kezdeményezés nagy sikernek bizonyult, ma már Brazília a második legtöbb diákot Magyarországra küldő ország – közölte.

Dubéczi Zoltán szerint a magyar felsőoktatási intézmények bebizonyították, hogy a tengerentúli diákoknak is vonzó tanulási lehetőségeket kínálnak. A brazil diákok  fontos tapasztalatokat szereznek Magyarországon, és így a brazil és a nemzetközi munkaerőpiacon is sikeresebbek lehetnek – mondta.

Martonyi János külügyminiszter 2012 májusában dél-amerikai útja alkalmával úgy nyilatkozott, hogy fontos felsőoktatási együttműködési megállapodást kötöttünk Brazíliával. A latin-amerikai ország azt tervezi, hogy mintegy 100 ezer diákjának teszi lehetővé a külföldi tanulmányokat, és remélhetőleg közülük többen Magyarországra érkeznek – közölte.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke tavaly júniusban tárgyalt Michel Temer brazil alelnökkel Budapesten. Az alelnök akkor a meglévő szoros kapcsolatok továbbfejlődése szempontjából rendkívüli jelentősnek nevezte azt az ösztöndíjprogramot, amelynek révén a már Magyarországon tanuló brazil diákok mellé további 2300 egyetemista csatlakozhat.

A Magyar Rektori Konferencia korábban arról tájékoztatott, hogy a tavaly szeptemberben indult tanévben 430 brazil ösztöndíjas hallgató vett részt a magyar felsőoktatási intézmények által kínált angol nyelvű képzésekben. A legtöbb hallgató a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre, a Debreceni Egyetemre és az ELTE-re érkezett. A hallgatók teljes képzési költségét és minden megélhetési kiadását a brazil kormány fedezte.

A Tudomány Határok Nélkül program a brazil állam által támogatott ösztöndíj-lehetőség, amelynek keretében 2012 és 2015 között 100 ezer brazil alap- és doktori képzésben részt vevő, természettudományos, mérnöki, egészség- és informatika tudományok területén tanuló diáknak nyílik lehetősége, hogy egy évet külföldi egyetemen töltsön.

A Brazil Felsőfokú Továbbképzési Koordinációs Testület (CAPES) és a Magyar Rektori Konferencia megállapodása alapján idén is folytatódott a brazil ösztöndíjprogram a magyar felsőoktatási intézményekben. A program keretein belül – a második magyar pályázati felhívás alapján – a 2014 februárjában induló keresztféléves képzésekre érkezett a második csoport brazil vendéghallgató.

Brazília 2013-ban meghirdette a harmadik magyar pályázati felhívást is, így a 2014 szeptemberében indult tanévre a brazil egyetemisták ismét választhatták a magyar felsőoktatási intézményeket is Németország, Ausztria, Ausztrália, Belgium, Kanada, Kína, Dél-Korea, Spanyolország, az Egyesült Államok, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Olaszország, Japán, Norvégia, Új-Zéland, Svédország és az Egyesült Királyság egyetemei mellett.