Legyen a szíved a szenvedélyed!

Egyetem

Hazánkban minden második ember szív- és érrendszeri betegségben veszíti életét. Ezért tartanak a szív világnapján szűrővizsgálatokat és előadásokat.

Évente 17 millió ember hal meg világszerte szív- és érrendszeri betegségekben. Magyarországon a lakosság fele – köztük sok fiatal férfi – esik a szívinfarktus és agyvérzés áldozatává.

– A szív világnapi programok célja, felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy a fejlett országokban szív- és érrendszeri betegségekben halnak meg a legtöbben, holott a rizikófaktorok ismeretében a betegség megelőzhető – mondta Czuriga István egyetemi tanár. A betegség legfőbb okai a dohányzás, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint, illetve a cukorbetegség és a mozgásszegény életmód. Kis akaraterővel bárki képes az életmódváltásra – hangsúlyozta a professzor, aki hozzátette, hogy megéri lemondani például a cigarettáról, hiszen egy új felmérés szerint 15 évvel élnek tovább a nemdohányzók.

A főorvos azt is elmondta, hogy az Európai Kardiológus Társaság a laikusok számára összefoglalta a könnyen megjegyezhető egészséges szív kódját: 0-3-5-140-5-3-0 . Ebben az első nulla a dohányzás kiiktatására vonatkozik, a 3-as azt jelenti, hogy sétáljunk naponta minimum 3 kilométert, vagy 30 percig tornázzunk. Az 5-ös a napi ötszöri, zöldségben, gyümölcsben gazdag egészséges étkezésre utal. A 140 az egészséges vérnyomás felső határa, a következő 5-ös, az össz vérkoleszterin, a 3-as pedig a rossz koleszterin felső értéke. A számsort záró nulla az elhízás és a cukorbetegség elkerülésére figyelmeztet.

Édes István, a Debreceni Egyetem Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikájának igazgatója kiemelte: korábban az infarktusos betegek 20 százalékát elveszítették, ám az akut infarktus azonnali katéteres eljárásának bevezetése óta évente 8-10 ezer ember életét mentik meg a magyar orvosok. A professzor szerint, hogy a kardiológusoknak is nagy szerepük van abban, hogy a születéskor várható élettartam hazánkban 5-6 évvel nőtt az elmúlt évtizedben.

A Kardiológiai Világszövetség kezdeményezésére 2000 óta a világon mindenhol szeptember utolsó vasárnapján ünneplik a szív világnapját. Idén a „Legyen a szíved a szenvedélyed!” jelmondattal rendeznek programokat szeptember 28-án. A Debrecen Plázában 10 és 16 óra között a Debreceni Egyetem Kardiológiai Intézete és a Kenézy Kórház szakemberei felvilágosító előadásokkal és szűrővizsgálatokkal várják az érdeklődőket. A napot zenés-táncos rendezvények, illetve a Balkán Fanatik együttes koncertje is színesíti.