Nem csak babra megy…, borsóra is!

Egyetem

Hájos Mária egyetemi docens, szakvezető előadásával folytatódik a Science Café, a Debreceni Egyetem tudományos ismeretterjesztő sorozata.

A kéthetente jelentkező Science Café szokatlan környezetben, az intézmény falain kívül népszerűsíti közérthető, olykor játékos formában a legfrissebb, legérdekesebb tudományos eredményeket. Az újrainduló sorozat első állomásaként „Nem csak babra megy…, borsóra is! (különleges növényfajok és felhasználási módok)” címmel Hájos Mária egyetemi docens, szakvezető (Debreceni Egyetem Mezőgazdaság, Élelmiszertudományi- és Környezetgazdálkodási Kar, Kertészettudományi Intézet) tart előadást.

– A fehérjék növényi eredetű pótlásában fontos szerepet kapnak a pillangós virágú zöldségnövény fajok. Ezek között vannak olyanok is, amelyek hazai viszonyok között igen jól termeszthetők lennének, de kevéssé ismertek. Ilyenek többek között a cukorborsó, a spárgabab, a lóbab és a csicseriborsó. Ezek alaktani és táplálkozás-élettani szerepét mutatja be az előadás, amelyen termékkóstolóra is invitáljuk az érdeklődőket – mondta az unideb.hu portálnak Hájos Mária.

Az előadás célja a kissé feledésbe merült, vagy nem eléggé ismert zöldségfajok jelentőségének és felhasználási módjának bemutatása. Ez lehetőséget adhat a változatosságra a táplálkozásunkban, hogy tudatosan is nagyobb mennyiségű bioaktív anyag kerüljön a szervezetbe – hangsúlyozta az előadó.

Időpont: 2015. február 4. (szerda) 15 óra
Helyszín: Fórum Bevásárlóközpont, Libri Könyvesbolt (Debrecen, Csapó u. 30.)