Nyílt nap a vese világnapján

Egyetem

„Egészséges vesét mindenkinek” jelmondattal rendezik meg idén a vese világnapját, melyhez a Klinikai Központ fórummal és nyílt nappal csatlakozik.

– Hazánkban minden tizedik ember érintett valamilyen vesebetegségben. Évente 500-600 ezer vesebeteg szorul gondozásra, közülük 6500 krónikus veseelégtelenségben szenvedő beteg életben maradását szolgálja a dialízis kezelés, és mintegy 300-an kapnak új vesét – mondja Balla József egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Nephrologiai Tanszékének vezetője.

– A vesebetegség hosszú ideig észrevétlen marad, mert kezdetben nem okoz tüneteket. A népbetegségnek számító magas vérnyomás, a cukorbetegség, az elhízás és az időskori érelmeszesedés a leggyakoribb oka a krónikus vesebetegségnek. A magas vérnyomásos betegek 10, a cukorbetegek 5 százalékánál alakul ki a későbbiekben gondozást igénylő krónikus vesebetegség végül dialízisre szoruló veseelégtelenség – teszi hozzá Kárpáti István egyetemi docens, a Népegészségügyi Medicina Tanszék vezetője, a Magyar Nephrologiai Társaság főtitkára.

– Vesénk védelme érdekében ellenőriztessük rendszeresen a vérnyomásunkat és a vércukorszintünket, mozogjunk, vigyázzunk a testsúlyunkra, étkezzünk egészségesen, igyunk elég folyadékot, kerüljük a felesleges gyógyszerfogyasztást illetve a dohányzást, valamint csökkentsük a sófogyasztást – tanácsolja Mátyus János, a Nephrologiai Tanszék egyetemi docense.

A vese világnapját magyar kezdeményezésre rendezik meg minden év márciusának második csütörtökjén. Idén már tizedik alkalommal tartják meg a programot, melyhez a Debreceni Egyetem Klinikai Központja március 8-án, vasárnap lakossági fórummal és nyílt nappal csatlakozik.

„Egészséges vesét mindenkinek!” jelmondattal és az ideális folyadékfogyasztás témájával hirdették meg idén a vese világnapját. Erről és a népbetegségnek számító krónikus vesebetegség megelőzéséről, kezeléséről is kérdezhetik a szakembereket a résztvevők a Belgyógyászati Klinika „A” épületének tantermében 9.30-kor kezdődő lakossági fórumon. Az alkalomra vesebetegeket is meghívtak, akik története – a vesebetegség kialakulásától a dialízisen át a veseátültetésig – tanulsággal szolgálhat mások számára. A nyílt napon 11 órától 12.30-ig pedig a Dialízis Központban folyó munkát – vesebeteg gondozás, dialízis és egyéb úgynevezett szervpótlási lehetőségeket – ismerhetik meg az érdeklődők.

A részletes program ide kattintva elérhető.

unideb.hu