Nigériai egyetemmel bővíti kapcsolatait a DE

Egyetem

A két intézmény közötti kapcsolatbővítésről tárgyalt a Debreceni Egyetemen tett látogatása során a nigériai Ahmadu Bello Egyetem delegációja.

Az Ibrahim Garba kancellár által vezetett héttagú küldöttséget Bartha Elek oktatási rektorhelyettes fogadta.

Az Ahmadu Bello University Nigéria legnagyobb egyeteme, az afrikai egyetemek rangsorában pedig a második helyen áll. A vendégek elsősorban a természettudományos, a műszaki, a gazdaságtudományi, az informatikai, valamint az orvos- és egészségtudományi képzési területen szeretnének kétoldalú kapcsolatokat kialakítani. Terveik szerint akár kettős diploma kidolgozása, közös doktori program kiépítése, valamint a hallgatói mellett oktatói mobilitás is elképzelhető a jövőben.

– Ez a képzési forma nem ismeretlen előttünk, hiszen más felsőoktatási intézményekkel már eredményesen működik. A Debreceni Egyetem nyitott a kétoldalú kapcsolatok felvételében, és bár jelenleg nincs hivatalos felsőoktatási együttműködésünk egyetlen nigériai egyetemmel sem, ennek ellenére ebben a tanévben 667 hallgató tanul a Debreceni Egyetemen a távoli afrikai országból – mondta a tanácskozást követően Bartha Elek oktatási rektorhelyettes.

Valamennyien költségtérítéses képzésben folytatják tanulmányaikat, legtöbben – 338 – az Általános Orvostudományi Karon, de népszerűek a Természettudományi és Technológiai, a Műszaki, az Informatikai és a Népegészségügyi Kar kínálta képzések is.

A Debreceni Egyetem tanulmányi kínálatáról Jenei Attila, a Nemzetközi Oktatást Koordináló Központ igazgatója, az Erasmus+ program keretében történő együttműködés lehetőségeiről pedig Jánosy Orsolya, a Nemzetközi iroda vezetője tartott tájékoztatót.

unideb.hu