A New York-i MoMA vezető kurátora tart mesterkurzust a MOME-n

Egyetem

Világhírű kreatívipari szakembereket, alkotókat lát vendégül júniusi megújuló diplomaosztója keretében a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME). Idén Paola Antonelli, a New York-i Modern Művészetek Múzeumának (MoMA) vezető kurátora lesz az egyik vendég, aki mesterkurzust is tart.

Paola Antonelli világhírű építész, a New York-i MoMA vezető kurátora, kutatás-fejlesztési igazgatója a MOME Alapítvány meghívására, a Global Voices program keretében érkezik Budapestre, hogy az egyetem alapszakos végzőseit köszöntse a MOME diplomaosztóján. Június 29-én, a Design Világnapján pedig az egyetem campusán tart mesterkurzust a szakember – tájékoztatta a MOME szerdán az MTI-t.

Mint írják, előadásában azoknak a designereknek a formálódó szerepéről, munkásságuk hatásáról beszél majd, akiknek koncepciói, tervei a világ legégetőbb problémáira válaszolnak. Az előadás alapja a Design Emergency című könyve, amelyet Alice Rawsthorn designkritikus szerzőtársával egy azonos nevű Instagram csatorna elindítását követően írt. Az ebben megjelenő új szemléletmóddal a június 29-i mesterkurzuson: a There Is Always a Design Emergency című előadáson találkozhat a magyar közönség a MOME Filmstúdióban. Az esemény regisztrációköteles – hangsúlyozzák a közleményben.

Mint felidézik, Antonelli az elmúlt évek során többször vizsgálta a design szerepét a globális kihívások és a mindennapok összefüggésében: egyebek közt a 2015-ös Design and Violence című MoMA projektben és könyvben, majd a 2019-es Broken Nature című kiállításon a XXII. milánói Triennálé alkalmával.

A kivételes építészt és kurátort a TIME Magazin a világ legfontosabb design-vizionáriusai közé választotta, kurátori működése paradigmaváltó: 2012-ben ő vásárolt először a múzeum gyűjteményébe videojátékokat.

(MTI)