Bataclani terrortámadás Párizsban

Terrortámadás, szükségállapot Párizsban – legalább 140 halott

Európa

03:00

Öt támadót öltek meg a francia biztonsági erők.


02:20

Dzsihadista csoportok ünnepelnek

A szélsőséges internetes fórumok figyelésére szakosodott SITE Intelligence Group szombat hajnali közlése szerint a dzsihadista csoportok a közösségi portálokon, elsősorban a Twitter üzenőportálon ünnepelték a Párizsban elkövetett terrormerényleteket.

A beszámoló szerint e fórumokon számos olyan bejegyzés olvasható, amelyek szerint az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet állhat a vérengzés mögött.

A bejegyzéseket “Párizs lángokban”, valamint “A Kalifátus lecsap Franciaországra” arab nyelvű hashtagekkel látták el.

A SITE szerint a dzsihadista csoportokhoz köthető közösségi fórumokon fotók is megjelentek a terrortámadásokról. Egy online hírcsatorna, amely az Iszlám Állammal rokonszenvez, a Szíriában végrehajtott francia légitámadásokat rója fel Párizsnak, megjegyezve, hogy “ma (Franciaország) is megízlelhette ugyanezt”.


02:12

Szemtanúk beszámolói a terrortámadásról

Mindenfelé heverő testekről, vérről és halottakról számoltak be a péntek éjjeli terrortámadások szemtanúi a Le Monde francia napilap internetes oldalának szombat hajnali tudósítása szerint.

Egy kisírt szemű nő a Le Petit Cambodge étterem közelében azt mondta, hogy egy barátjával robogóval érkezett a helyszínre, ahol emberek feküdtek a földön, és azt hitte, autóbaleset történt, és egy kocsi rohant bele az étterembe.

“Nem értettem, mi történik. Mindenfelé emberek hevertek” – magyarázta a szemtanú, aki szerint mintegy negyvenen lehettek a földön, és legfeljebb négy-öt ember állt az utcán.

Elmondta ugyanakkor, hogy nem látott vért, a tűzoltók pedig nagyon gyorsan megérkeztek, és minden megdöbbentően nyugodtnak tűnt.

Egy másik szemtanú három sorozatlövésről számolt be, és mint mondta, az első nagyon-nagyon hosszú volt.

A Bataclan klubból egy újságíró beszámolóját ismerteti a lap, aki azt mondta, hogy 21.45 körül két-három fegyveres rontott be a létesítménybe, és vaktában kezdtek lövöldözni az emberekre, az egyikük egy kalasnyikovval. Az Eagles of Death Metal koncertjére körülbelül ezren érkeztek a szórakozóhelyre.

“Legalább 10-15 percig tartott. Újratöltöttek. Nem kellett sietniük. Háromszor-négyszer is újratöltöttek” – mondta el a szemtanú, aki beszámolt arról is, hogy a színpad mögötti vészkijáraton tudott kimenekülni, az utcára érve pedig azt látta, hogy rengeteg vérző, meglőtt ember van már kint.

“Amikor lőni kezdtek, mindenki a földre vetette magát, és egymáson kezdtek átmászni az emberek” – mesélte egy másik szemtanú, aki határozottan három támadóról számolt be, akik találomra lőttek a bent lévő emberekre.

“Gépfegyvereket láttam. Testeken kellett átlépkednem. Vér volt mindenütt, az utcán pedig halottak” – mondta a Le Monde-nak az egyik túlélő.

A lap arról adott hírt, hogy a Bataclanban hajnali egykor ért véget a túszejtés, és a rendőrség az összes környező vendéglátóhelyet kiüríttette. Párizs polgármestere, Anne Hidalgo a helyszínen segíti a mentés megszervezését.

A Le Monde újságírója személyesen látta a lövöldözést La Belle Equipe kávézónál. Arról számolt be, hogy egy érkező autóból szállt ki a merénylő, majd nyitott tüzet a helyre egy nagy kaliberű fegyverből.

“Robbanásokat hallottam. Odamentem az ablakhoz. Láttam, ahogy egy férfi kiszáll, és több sorozatot lead a kávézóra. Kiabálást halottam. Majd a férfi visszaszállt az autóba és elhajtott” – mesélte a környék egyik lakója.

Rendőrségi forrásokra hivatkozva a lap azt írta: a Stade de France közelében egy gyorsétteremben és egy sörözőben robbant bomba, a meccs viszont folytatódott, a végén pedig három kapun terelték ki a nézőket, a negyediktől viszont futva jöttek vissza azok, akik arra indultak.

A portál újságírója arról számolt be, hogy kint a készenléti rendőrség emberei terelték a tömegközlekedés felé az embereket, viszont egy ideig a helyi vasút sem járt, mert gyanús csomagot találtak az állomáson.

A lap emellett azt tudatta, hogy a hatóságok a belvárosban nyolc metróállomást zártak le.


01:53

Belgium visszaállította a határellenőrzést a francia határon, a repülőtereken és a vasútállomásokon – közölte Charles Michel kormányfő bejelentését a Belga hírügynökség szombat hajnalban.


01:49

140-re emelkedett a halottak száma. Az elnöki rezidencián folyamatosan válságtanácskozást tart a kormány.


01:40

Két magyar is ott volt a Bataclan-i mészárláson – szerencsésen megúszták.

Két magyar is ott volt a Bataclan klubban, a párizsi terrortámadások egyik helyszínén, ahol fegyveresek több embert megöltek, és túszokat is ejtettek.

A két magyarnak, Kövér Zsuzsának és Tibornak sikerült megszöknie a klubból. Zsuzsa azt írta a Facebookon, hogy jól vannak, a klubban távolabb voltak a lövöldözéstől, és 10 perc alatt sikerült kiszökniük annak köszönhetően, hogy ismerték a helyet és a hátsó kijáraton kijutottak az utcára. (hvg)


01:20

Az áldozatok emlékére elsötétítették az Eiffel-tornyot


01:16

Már 100 fölé emelkedett a halottak száma. Csak a Bataclanban eddig százan veszítették életüket. A szemtanúk szerint a terroristák először csak a levegőbe lőttek, és azt kiabálták, hogy „Ezt Szíriáért!” és „Allah akbar!”.


01:03

A támadások helyszínei:

Az Europe 1 szerint a következő volt a hét terrorhelyszín:

  • Stade de France környéke, öngyilkos robbantás
  • Bataclan koncertterem, lövöldözés és túszejtés

és öt belvárosi hely, ahol szintén lövöldöztek:

  • boulevard Voltaire
  • a rue Bichat és a rue Alibert sarka
  • avenue de la République
  • boulevard Beaumarchais
  • rue Charonne

01:00

Két terroristák lelőttek a rendőrök, egyet pedig állítólag élve fogtak el. Ő azt mondja, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tagja.


0:53

Ezek lehettek az első öngyilkos merényletek francia földön.

Mostanra a legtöbb forrás egyetért abban, hogy a Stade de France-ba is behallatszó egyik robbantás biztosan öngyilkos volt. Hasonló terrorakció eddig még nem fordult elő Franciaországban.


 

00:40

Egy szemtanú azt mesélte, hogy a koncert közönségét olyan hosszan sorozták a terroristák, hogy közben 2-3 alkalommal tárat is tudtak cserélni a géppisztolyukban.


00:32

Merkel mély megrendülését fejezte ki a terrortámadások miatt

Mély megrendülését fejezte ki Angela Merkel német kancellár szombat hajnalban a Párizsban előző este végrehajtott támadások miatt.

A kancellár Berlinben nyilatkozva egyértelmű terrorakcióknak nevezte a több helyszínen elkövetett merényleteket.

Merkel hangoztatta, hogy gondolatai ezekben az órákban az áldozatoknál, a hozzátartozóknál és a Párizsban tartózkodó valamennyi embernél járnak.
Berlinben bejelentették azt is, hogy a német kormány közvetlen kapcsolatba lépett a francia kabinettel.


23:46

Az Europe 1 francia rádió újabb helyszínről, a belvárosi Les Halles bevásárlóközpont közeléből is lövöldözést jelentett a Párizsban péntek este elkövetett merényletek sorában.

Médiahírek szerint már hatra nőtt a párizsi fegyveres támadások helyszíneinek száma.


23:26

A francia hírforrások szerint eddig negyven halottja van a pénteken késő este kezdődött párizsi fegyveres támadásoknak, és a rendőrség közlése szerint mintegy száz embert ejtettek túszul a francia főváros Bataclan koncerttermében.

A koncerttermen kívül két helyről jelentettek lövöldözést péntek este Párizs belső kerületeiben.

Ugyanakkor a francia-német válogatott labdarúgó-mérkőzés helyszíne, a Stade de France nemzeti stadion közeléből három robbanást jelentettek, a biztonsági erők pedig kimenekítették a mérkőzésről Francois Hollande köztársasági elnököt, aki nyomban a belügyminisztériumba indult válságtanácskozásra.


22:52

Legalább három helyen zajlott le lövöldözés péntek este Párizs belső kerületeiben, az incidenseknek halálos áldozatai is vannak és több sebesültje – jelentették a francia hírtelevíziók.

A televíziókat a helyszínen tartózkodó szemtanúk tájékoztatják. A párizsi rendőrség szerint legalább 18 áldozata van a támadásoknak.

2015-11-13T230536Z 1575185073 LR1EBBD1S515R RTRMADP 3 FRANCE-SHOA francia-német válogatott labdarúgó-mérkőzés helyszínének közeléből robbanásokat jelentettek, Francois Hollande köztársasági elnököt kimenekítették a helyszínről, és nyomban a belügyminisztériumba indult válságtanácskozásra.

Először a belvárosi X. kerületben, a Le Petit Cambodge nevű étterem környékén dördültek lövések, majd az onnan nem messze található Bataclan nevű koncertterem előtt, később pedig a rue Charonne környékén is. A legfrissebb hírek szerint a koncertteremnél ismeretlenek túszokat is ejtettek.