A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos globális adományozói konferencián 7,4 milliárd euró gyűlt össze

Európa
A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos globális válaszlépéseket támogató mai adományozói konferencián az Európai Bizottság összesen 7,4 milliárd euró (8 milliárd dollár) összegben vett nyilvántartásba adományokat a világ minden tájáról. Ebből 1,4 milliárd euró az Európai Bizottság saját adománya.

A ma összegyűjtött összeg megközelíti az adománygyűjtő akció kezdeti céljául kitűzött 7,5 milliárd eurót, így jó kiindulási alapot jelent a ma kezdődő globális adományozási maratonhoz. A cél az, hogy minél több pénz gyűljön össze a koronavírus elleni küzdelmet szolgáló diagnosztikai eljárások, kezelések és oltóanyagok együttes kifejlesztésére és világszintű alkalmazására.

Az adományozói konferenciát az Európai Unió, az Egyesült Királyság, Franciaország, Japán, Kanada, Németország, Norvégia, Olaszország, Spanyolország, valamint a G20-csoport elnökségét betöltő Szaúd-arábiai Királyság hívta össze. A kezdeményezést azért jött létre, mert az Egészségügyi Világszervezet és más egészségügyi szervezetek globális együttműködést szorgalmaztak, hogy felgyorsuljon a koronavírus elleni küzdelmet szolgáló, új, alapvető egészségügyi technológiák kifejlesztése és előállítása.

A felhívás a méltányos hozzáférés szükségességét is hangsúlyozta, vagyis azt, hogy ezeket a technológiákat a világ minden részén igénybe tudják venni az emberek. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos globális kezdeményezést három, a tesztelésre, a kezelésre és a megelőzésre irányuló partnerség alkotja, melyeket a világ egészségügyi rendszereinek megerősítését szolgáló átfogó törekvés egészíti ki.

Az Európai Bizottság egymilliárd eurót különít el vissza nem térítendő támogatásként, további 400 millió eurót pedig hitelgaranciák formájában a Horizont 2020 (1 milliárd euró), a RescEU (80 millió euró), a Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz (150 millió euró) és külső eszközök (170 millió euró) forrásainak átcsoportosítása révén. A járványügyi felkészüléssel kapcsolatos újításokkal foglalkozó koalíció (CEPI) 100 millió euró, az Egészségügyi Világszervezet pedig 158 millió euró támogatásban részesül.

Az uniós finanszírozású kutatási projektek összhangban lesznek a három partnerség célkitűzéseivel, a kapcsolódó adatok pedig szabadon hozzáférhetőek lesznek. A RescEU keretében nyújtott finanszírozás oltóanyagok, terápiás készítmények és diagnosztikai eszközök beszerzésére, tárolására és forgalmazására irányul.

A  befolyt összeg rendkívüli eredménynek számít, egyúttal azonban egy még több erőforrás mozgósítására irányuló folyamat kezdete is. A kezdeti 7,5 milliárd eurós célösszeg nem lesz elég ahhoz, hogy a koronavírussal kapcsolatos egészségügyi technológiák a világ minden pontjára eljussanak, mivel ez jelentős termelési, közbeszerzési és forgalmazási költségekkel jár. Ezért a cél az, hogy az adományozók további forrásokat ajánljanak fel a koronavírussal kapcsolatos globális válaszintézkedések támogatására.

A Bizottság május végéig nyilvántartásba veszi és nyomon követi az adományokat, azonban saját maga nem részesül a befizetésekből. A források közvetlenül a kedvezményezettekhez kerülnek, akik a partnerséggel egyeztetve döntenek az adományok felhasználásáról. A kezdeményezés azért jött létre, hogy a koronavírus elleni új oltóanyagok, diagnosztikai eszközök és kezelések világszerte mindenki számára elérhető áron álljanak rendelkezésre, a kifejlesztés helyétől függetlenül.