Oltóanyagok: immár nyilvános a Bizottság és az AstraZeneca közötti szerződés

Európa

Az Európai Bizottság 2021. január 27-i ismételt kérését követően az AstraZeneca gyógyszeripari vállalat beleegyezett abba, hogy közzétegye a két fél között aláírt szerkesztett szerződést. Az Európai Bizottság kérésére az AstraZeneca gyógyszeripari vállalat vállalta, hogy a bizalmas információk elhagyásával közzéteszi a két fél között 2020. augusztus 27-én aláírt szerződést.

A Bizottság üdvözli, hogy a vállalat elkötelezett a nagyobb átláthatóság mellett, amikor részt vesz az uniós oltóanyag-stratégia végrehajtásában.

Az átláthatóság és az elszámoltathatóság fontos szerepet játszik az európai polgárok bizalmának kivívásában, valamint annak biztosításában, hogy az uniós szinten beszerzett oltóanyagok hatékonyságára és biztonságosságára támaszkodhassanak.

A Bizottság reméli, hogy a közeljövőben közzé tudja tenni az előzetes adásvételi szerződések alapján kötött valamennyi szerződést.

A ma közzétett szerződés bizalmas információkra vonatkozó, kitakart részeket tartalmaz, például a számlák adatait. Az AstraZeneca szerződés a második, amely közzétételre kerül, miután a CureVac vállalta, hogy közzéteszi az Európai Bizottsággal kötött előzetes adásvételi megállapodást.

Háttér-információk

A Bizottság számára alapvető fontosságú a népegészség-védelem és a lehető legjobb megállapodások biztosítása a vállalatokkal annak érdekében, hogy az oltóanyagok megfizethetők, biztonságosak és hatékonyak legyenek.

Az Európai Bizottság által az uniós tagállamokkal közösen megtárgyalt szerződést augusztus 14-én hagyták jóvá, és augusztus 27-én lépett hatályba. A Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz biztosítja a finanszírozást.

A szerződés révén a tagállamok 300 millió adag AstraZeneca-vakcinát szerezhetnek be, valamint további 100 millió adagot köthetnek le, amely a lakosságukkal arányosan kerül elosztásra. A szerződés azt is lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy oltóanyagadagjaikat alacsonyabb és közepes jövedelmű országoknak adományozzák, vagy más európai országokba irányítsák át.