A Kollektíva c. román dokumentumfilm nyerte a legjobb európai filmnek járó LUX közönségdíjat

Európa

A Parlament elnöke, David Sassoli szerdán Strasbourgban adta át a 2021-es Lux közönségdíjat a Kollektíva című román dokumentumfilm rendező-producerének, Alexander Nanaunak.

“Az elmúlt nehéz időszak után mindenki szeretne mihamarabb emberek között lenni, nem pusztán az eleve vitának teret adó helyeken, hanem például a moziban is. A kultúra és a mozi nem csupán kreativitásunk vagy gazdasági erőnk kifejezői, hanem társadalmaink sokszínűségét és demokratikus hajtóerejét is megmutatják”- mondta David Sassoli, amikor átadta a díjat a hibrid formában rendezett ünnepségen.

A díjat átvevő Alexander Nanau az ünnepségen arról beszélt, hogy a díj a tragéda áldozatai és családjaik, valamint az ügyet feltáró független sajtó előtt tiszteleg. „Küzdeni akarunk a korrupció ellen Európában, és szabad sajtóra vágyunk. … Kulturális ismeretek és szabad sajtó nélkül a társadalmak nem képesek fejlődni. Az önök kötelessége, hogy támogassák polgárainkat, szabályozzák a kultúrára és az oktatásra fordított kiadásokat, valamint megvédjék az újságírást” – mondta.

A másik két döntős Thomas Vinterberg dán rendező Még egy kört mindenkinek, és Jan Komasa lengyel rendező Corpus Christi című filmje volt.

További információ a legjobb európai filmnek járó LUX közönségdíj jelöltjeiről

A végső rangsor a közönség és a képviselők fele-fele arányban beszámított értékeléseinek összesítése alapján alakult ki.

A Covid19-járvány a kreatív- és filmiparra is komoly csapást mért. A három döntős alkotást pár helyen lehetett csak vetíteni, elsősorban online vetítéseket és eseményeket rendeztek. A közönség május 23-ig, a képviselők pedig június 8-ig értékelhették a filmeket.

A győztes filmről

Kollektíva (Colectiv) Alexander Nanau román rendező-producer filmje.

A felkavaró dokumentumfilm címe egy bukaresti szórakozóhelyre utal, ahol 2015-ben egy tűzvészben 27 fiatal vesztette életét és 180 ember megsebesült. A dokumentumfilm egy újságírócsoportot követ, akik azt vizsgálják, hogy az égési sérültek közül miért haltak meg 37-en a kórházban annak ellenére, hogy sebeik nem voltak életveszélyesek. A film emberéletekbe kerülő, rémisztő nepotizmust és korrupciót fed fel, de azt is bemutatja, hogy bátor és elszánt emberek képesek megállítani a korrupt rendszereket.

A filmet idén a legjobb nemzetközi film és a legjobb dokumentumfilm kategóriákban Oscar-díjra jelölték.

Sajtótájékoztató és kapcsolódó események

A győztes és a másik két döntős, az Európai Filmakadémia és Sabine Verheyen (EPP, Németország) kulturális szakbizottsági elnök sajtótájékoztatója szerdán 13:15 órától 14: 00 óráig követhető online.

Élő Facebook bejelentkezés a győztessel 14:00-kor.

A járvány utáni európai moziról a LUX közönségdíj Facebook oldalán rendezett webes szemináriumon tudhat meg többet.

A LUX közönségdíj

Az egyedülálló, páneurópai LUX közönségdíjat a Parlament és az Európai Filmakadémia az Európai Bizottsággal és az Europa Cinemas hálózattal közösen adja át. A díj célja, hogy népszerűsítse és nagyobb közönség számára is elérhetővé tegye az európai filmeket. A Parlament 2007 óta segíti a jelölt alkotások terjesztését azzal, hogy az Unió 24 nyelvén feliratozza őket.

A díjat rendszerint olyan filmek kapják, amelyek aktuális politikai és társadalmi problémákra hívják fel a figyelmet és ösztönzik az európai értékekről folytatott vitát.