Hosszú távú jövőkép az erősebb, összekapcsolt, válságoknak ellenálló és virágzó uniós vidéki térségekért

Európa

Az Európai Bizottság ma előterjesztette az uniós vidéki térségekre vonatkozó hosszú távú jövőképét. A dokumentum meghatározza, milyen kihívásokkal szembesülnek ezek a területek, és több olyan lehetőségre is felhívja a figyelmet, mely kimondottan ígéretes lehet a vidéki térségek fejlődése szempontjából. A jövőkép előterjesztése az első lépést jelenti abban a folyamatban, melynek célja, hogy az uniós vidéki térségek 2040-re erősebb, összekapcsolt, válságálló és virágzó területekké váljanak. Ebben kulcsszerep hárul majd a vidékfejlesztési paktumra és az uniós vidékfejlesztési cselekvési tervre, melyekre szintén javaslatot tett a Bizottság a ma bemutatott jövőkép keretében.

Az EU vidéki területein a lakosság átlagosan idősebb, mint a városokban, és az itt élők száma fokozatosan csökkenni fog a következő évtizedben. Ha ezen túlmenően nincs összekapcsoltság, fejletlen az infrastruktúra, nem állnak rendelkezésre megfelelő foglalkoztatási lehetőségek, és csak korlátozottan lehet hozzáférni egyes szolgáltatásokhoz, a vidéki területek kevésbé lesznek vonzóak a letelepedni és dolgozni vágyók számára. A vidéki területek ugyanakkor fontos szerepet töltenek be az EU zöld és digitális átállásában. Ha az EU megvalósítja a 2030-ra kitűzött digitalizációs célkitűzéseit, az a mezőgazdaság és az erdőgazdálkodás mellett más területeken is segítheti a vidéki térségek fenntartható fejlődését, új perspektívákat nyithat a feldolgozóipar és különösen a szolgáltatások terén, és a szolgáltatások és iparágak kedvezőbb földrajzi eloszlását eredményezheti. Az EU vidéki területeire vonatkozó hosszú távú jövőkép célja, hogy megoldásokat találjon az említett kihívásokra. A dokumentum épít az EU zöld és digitális átállásában rejlő lehetőségekre és a Covid19-világjárvány tanulságaira, és meghatározza, hogyan lehet javítani a vidéki lakosság életminőségét, biztosítani a kiegyensúlyozott területi fejlődést és ösztönözni a gazdasági növekedést.

A Bizottság a mai napon cselekvési tervet is előterjesztett a kohéziót szolgáló fenntartható és integrált vidékfejlesztés támogatása érdekében. Sok uniós szakpolitika már most is támogatja a vidéki térségek kiegyensúlyozott, méltányos, környezetbarát és innovatív fejlődését. Ezek közül a közös agrárpolitika és a kohéziós politika alapvető szerepet kap a cselekvési terv végrehajtásában, de mellettük számos más uniós szakpolitikai terület is bekapcsolódik a munkába annak érdekében, hogy a jövőkép valósággá váljon.

A jövőkép és a cselekvési terv négy cselekvési területet határoz meg:

  • Meg kell erősíteni a vidéki közösségeket, hozzáférhetőbbé kell tenni a szolgáltatásokat, és elő kell mozdítani a szociális innovációt.
  • Javítani kell a közlekedési összeköttetéseket és hálózati összekapcsoltságot.
  • Javítani kell az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességet és a társadalmi rezilienciát.
  • Gazdasági jólétet kell biztosítani.

Az új vidékfejlesztési paktum, melyre ugyancsak ma tett javaslatot a Bizottság, arra irányul majd, hogy az uniós, nemzeti, regionális és helyi szintű szereplőket bevonja a jövőkép közös céljainak megvalósításába, a gazdasági, társadalmi és területi kohézió erősítésébe, valamint a vidéki közösségek közös törekvéseinek érvényre juttatásába. A Bizottság már kiépített hálózatokon keresztül nyújt majd ehhez támogatást, és minden szinten ösztönözni fogja az ötletek és bevált módszerek megosztását.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.