Jogállamiság Magyarországon: Kormánytagokkal, NGO-kkal és az ellenzékkel is találkoznak az EP-képviselők

Európa

 Az Európai Parlament delegációja szeptember 29-től október 1-ig tartózkodik Budapesten.

  • A látogatás napirendjén szerepel találkozó újságírókkal, civil szervezetekkel, a tudományos élet képviselőivel, bírókkal, ellenzéki politikusokkal és magyar kormánytagokkal
  • Az Európai Parlament aggodalmát fejezte ki több alkalommal is a magyar demokrácia gyengülése miatt

Az EP delegációja azért utazik Magyarországra, hogy felmérje, milyen mértékben érvényesül a sajtó és a tudományos élet szabadsága, a kisebbségek jogai és a szélesebb jogállami környezet.

Háromnapos látogatásuk során (amely szeptember 29-től október 1-jéig tart) az EP-képviselők a tervek szerint találkoznak Varga Judit igazságügyi miniszterrel és Pintér Sándor belügyminiszterrel. Szintén találkoznak Budapest főpolgármesterével, Karácsony Gergellyel, az Országgyűlés különböző pártállású tagjaival és a politikai ellenzék képviselőivel.

Az EP-delegáció találkozik a jogállamiság védelme, az esélyegyenlőség, a kisebbségi és szociális jogok területén dolgozó civil szervezetekkel, valamint beszél a sajtószabadságot védő szervezetekkel és a média teljes területét képviselő médiavállalkozások képviselőivel és újságírókkal is.

A delegáció emellett  a Legfelsőbb Bíróság, az Alkotmánybíróság, az Országos Bírósági Hivatal, valamint az Országos Bírói Tanács és a Magyar Bírói Egyesület képviselőivel is találkozik. A képviselők megbeszélést folytatnak az alapvető jogok biztosával, az oktatási és tudományos szervezetek képviselőivel és számos kulturális intézmény képviselővel is.

A küldöttség tagjai

A delegáció az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság alábbi tagjaiból áll:

Gwendoline DELBOS-CORFIELD (Zöldek/Európai Szabad Szövetség, Franciaország) – a delegáció vezetője