Az európai szemeszter őszi csomagja

Európa

Az európai szemeszter őszi csomagja: a cél az, hogy Európa megerősödve lábaljon ki a válságból, és környezetkímélőbbé, valamint digitalizáltabbá váljon.

Az Európai Bizottság a mai napon elindította a gazdaságpolitikai koordináció 2022. évi európai szemeszterének ciklusát. Az európai szemeszter őszi csomagja az éves növekedési jelentést, az euróövezeti tagállamok 2022. évi költségvetésiterv-javaslatairól szóló véleményeket, az euróövezetre vonatkozó szakpolitikai ajánlásokat és az együttes foglalkoztatási jelentésre irányuló bizottsági javaslatot foglalja magában. A csomag a 2021. őszi gazdasági előrejelzésre támaszkodik, amely megállapította, hogy az európai gazdaság a helyreállítástól a bővülés felé halad, ám jelenleg új kihívásokkal kell megbirkóznia.

Az idei éves növekedési jelentés ambiciózus programot irányoz elő 2022-re, amelynek révén az EU a válságkezeléstől az uniós gazdaság ellenálló képességét megerősítő fenntartható és méltányos helyreállítás irányába mozdul el. A jelentés azt is felvázolja, hogyan fog a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz – a NextGenerationEU helyreállítási eszköz legfontosabb eleme – még mélyebben beágyazódni az európai szemeszter új ciklusába. Ez szinergiákat fog létrehozni a folyamatok között, és megakadályozza, hogy a tagállamokra indokolatlan adminisztratív terhek háruljanak. Ezen túlmenően az éves növekedési stratégia meghatározza, miként fognak a fenntartható fejlődési célok még szervesebben beépülni az európai szemeszterbe annak érdekében, hogy az ezekkel a célokkal kapcsolatos adatszolgáltatás teljes mértékben naprakész és következetes legyen mindegyik tagállam tekintetében.

A Bizottság felszólítja a tagállamokat, gondoskodjanak arról, hogy a nemzeti reformok és beruházások illeszkedjenek az éves növekedési jelentésben meghatározott prioritásokhoz.

Új link a sajtóközleményhez! A teljes sajtóközlemény