Ennyi áldozata lehet eddig az orosz-ukrán háborúnak

Európa

Az ukrán hadseregnek több mint 2870, az orosznak pedig 498 halottja volt a háború hét napja alatt – állította Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerda este ismertetett hadijelentésben.

Konasenkov szerint az ukrán félnek mintegy 3700, az orosznak pedig 1597 katonája sebesült meg. A tábornok 572 ukrán hadifogolyról tett említést, fogságba esett oroszokról nem szólt. Az orosz védelmi tárca az invázió kezdete óta először osztott meg konkrét veszteségadatokat.

A Moszkvában közölt adatok szerint az ukrán katonai infrastruktúra 1533 objektuma pusztult el, köztük 54 parancsnoki állás és kommunikációs központ, 39 rakétavédelmi rendszer, valamint 52 radarállomás. Ezenkívül Konasenkov az ukrán veszteségek közé sorolt 47, a földön megsemmisített és 13, a levegőben lelőtt repülőgépet, 484 harckocsit és páncélozott harcjárművet, 63 rakéta-sorozatvetőt, 217 tüzérségi ágyút és aknavetőt, 336 speciális katonai járművet és 47 pilóta nélküli repülőgépet – közölte az MTI.

Az ukrán verzió

Az ukrán hadsereg vezérkara a Facebookon közölt egy összesítést arról, hogy a saját számításaik szerint orosz oldalon hány áldozattal és milyen további veszteségekkel járt eddig a háború:

5840 katona,

30 repülő,

31 helikopter,

211 harckocsi,

862 páncélozott járőrjármű,

85 tüzérségi rendszer,

9 légvédelmi rendszer,

60 tartálykocsi,

355 további jármű,

40 rakéta-sorozatvető rendszer.

A háború kommunikációs aspektusai miatt érdemes fenntartásokkal fogadni ezeket a számokat – teszi hozzá a bejegyzést szemléző Telex.

Polgári áldozatok

Az ENSZ emberi jogi irodájának összesítése alapján további 525 polgári lakos sérült meg – írja a Guardian. Az áldozatok száma ennél a valóságban magasabb lehet – az ENSZ csak a biztosan, független forrásokból is megerősített haláleseteket és sebesüléseket összesíti a jelentésében, illetve azért is. mert a harcok dúlta területekről nem naprakészek az adatok. A veszteségek javát a nehéztüzérség, a tüzérségi rakéták és a légicsapások, vagyis a nagy hatósugaró robbanótöltetekkel végrehajtott támadások okozták.