Készítsünk fenyőrügy szirupot!

Gasztro

Magyarországon erősen terjed az influenza, a legkisebbeket érintve a legnagyobb mértékben. A gyógyszereken túl a nyákoldók, vitaminok és antibakteriális szerek is segíthetnek a gyógyulásban. Jó hír, hogy mindez természetes forrásból, a fenyőrügyből is nyerhető. Rossz hír viszont, hogy a mostani szezonra már elkéskeztünk a gyűjtéssel, de a tavaszi szüretre érdemes felkészülni!

Hirdessen nálunk! Megéri!

Mikor és hol gyűjtsünk fenyőrügyet?

A fenyőrügyek szezonja általában április elejétől május végéig tart. Fontos, hogy tiszta környezetből, forgalmas utaktól és városi területektől távol gyűjtsük a rügyeket a szennyeződések elkerülése érdekében. A 3-7 cm hosszú, fiatal, puha rügyek a legalkalmasabbak. Ne szedjük le egyetlen fáról sem az összes rügyet! Több fáról gyűjtsünk kisebb mennyiségeket, hogy ne károsítsuk a fák növekedését.

Milyen fenyőfajták alkalmasak?

Nem minden fenyőfajta megfelelő! A tiszafa mérgező, ezért kerüljük! Biztonságosan fogyaszthatóak a lucfenyő, erdei fenyő, jegenyefenyő, vörösfenyő és ezüstfenyő hajtásai.

Az erdei fenyőrügy jótékony hatásai:

A felsorolt fenyők tűlevelei gazdagok gyantában, cserzőanyagokban, ásványi anyagokban, vitaminokban, karotinoidokban és illóolajokban. Kiemelkedő a C-vitamin-tartalmuk, amely hatszorosa a citrom vagy narancs C-vitamin-tartalmának! Erősítő hatású, és légúti problémák, valamint krónikus hörghurut esetén is ajánlott a fiatal tűlevelek és rügyek főzete.

Fenyőrügyszirup elkészítése (1,7 dl-es üveghez):

Hozzávalók:

  • 1 kg kristálycukor
  • 3-4 marék fenyőrügy (tiszta környezetből gyűjtött esetén mosás nem szükséges)
  • 1/2 dl víz (szükség esetén)

Elkészítés:

Egy tiszta üveg aljára 2-3 cm magas cukorréteget szórunk. Erre egy réteg fenyőrügyet helyezünk, kissé lenyomkodva. Ismételjük a folyamatot, rétegezve a cukrot és a rügyeket, amíg az üveg megtelik. Zárjuk le az üveget és tegyük meleg, napos helyre (a napon sötétebb lesz a szirup). 2-3 nap múlva a cukornak el kell kezdnie az olvadást. Ha nem, adjunk hozzá néhány kanál vizet. Tetszés szerint további friss rügyekkel is rétegezhetjük. Alaposan keverjük össze, és hagyjuk érni 2-3 hétig, amíg a rügyek kifakulnak. Ezután szűrjük le a szirupot, és zárjuk le. Hűvös helyen tároljuk.

Használata:

2 éves kor alatti gyermekeknek ne adjunk belőle. Idősebb gyermekek és felnőttek hurutos köhögés esetén étkezés előtt egy teáskanálnyit fogyaszthatnak.