Az online hiteligénylést is megnehezíti a koronavírus

Gazdaság

A koronavírus előtt a hazai bankok sorban rukkoltak elő az online igényelhető személyi kölcsönökkel, a koronavírus azonban megakasztotta ezt a folyamatot. A jelenlegi feltételek alapján úgy tűnik, hogy a szigorúbb hitelbírálat az online hiteligénylésre is hatással van, de olyan bank is van, aki az elmúlt hetekben indult el a szolgáltatással. A Bank360.hu annak járt utána, hogy melyik banknál hogyan változtak az igénylés feltételei, illetve, hogy ez befolyásolta-e az online kölcsönfelvétel lehetőségét.

100 százalékban online elérhető személyi kölcsönnek azt tekintjük, ha az igénylés során nem kell bemenni a bankba. Ezen belül viszont eltérhetnek a banki folyamatok: van, ahol csak azok igényelhetik a kölcsönt, akiknek van számlájuk az adott banknál, máshol pedig mindenki számára adott a lehetőség.

A banki ügyintézés mellett a legfontosabb dokumentumot is beszerezhetjük online. A NAV-tól február óta igényelhető online keresetkimutatás azonban nem az aktuális, hanem a két hónappal korábbi állapotot mutatja. Ezt a bankoknak kockázatos lehet elfogadni, különösen a pandémia idején – nem véletlen, hogy a bankok zöme 30 napnál nem régebbi munkáltatói jövedelemigazolást kér az igénylőktől.

A szigorúbb feltételek az online igénylési lehetőségeket is szűkítették

A koronavírus járvány miatt hozott intézkedések a fogyasztási hiteleket, így a személyi kölcsönöket és az autóhiteleket is érintették: 2020. december 31-ig maximum 5,9 százalékos THM-mel érhetőek el ezek a termékek. A THM-plafon a bankokat is óvatosságra intette, ami szigorúbb feltételeket eredményezett. A hitelintézetek ebben is eltérnek: van, ahol az igényelhető hitelösszeget vagy a futamidőt csökkentették, van, ahol magasabb jövedelemre van szükség, mint korábban, máshol pedig számlanyitáshoz kötik a hiteligénylést. Különösen az utóbbival összefüggésben tapasztalják azt a Bank360.hu szakértői, hogy az online igénylés kevesebb esetben érhető el, mint a járvány előtt.

Jelenleg hét olyan bank van, ahol online személyi kölcsönt lehet igényelni, a feltételek azonban eltérőek. A Cofidis és a Cetelem jövedelemátutalás nélkül kínál online személyi kölcsönt. A Cofidisnél az online igénylésnek három különböző módja van: választhatjuk a videós azonosítást szóbeli szerződéskötéssel, elektronikus aláírással és hagyományos szerződéskötéssel is. Egyik esetben sem kell kimozdulnunk otthonról, az utóbbi esetben viszont ki kell nyomtatni és postán kell elküldeni az aláírt szerződést – emiatt a folyósítás kevésbé gyors a másik két módhoz képest. A Cetelemnél nem lehet kikerülni a postai ügyintézést: a bank postán küldi ki a papírokat, és visszaküldeni is így kell mindent az aláírás után, beleértve a szerződést és az igényléshez szükséges dokumentumokat is.

A CIB Banknál a mobilapplikációt használva elérhető az online igénylés lehetősége. Számukra a hitelfelvétel akár néhány perc alatt kivitelezhető. Az új ügyfelek számára jelenleg nem elérhető az online igénylés a weboldalon keresztül, ennek a megvalósításán dolgozik a hitelintézet.

Az OTP Banknál netbankos hozzáférésre van szükség az online igényléshez, ehhez kötelező a számlanyitás, amit akár online is intézhetünk. A jó hír az, hogy a számlanyitás után viszont egyszerűen intézhetjük az igénylést, mivel a folyamat minden lépése online történik. A folyósítás pedig gyors, pozitív hitelbírálat esetén mindössze két óra alatt hozzájuthatunk a pénzhez.

A K&H Bank és az Erste Bank jelenleg kizárólag a saját ügyfeleinek biztosítja az online hiteligénylés lehetőségét. A K&H-nál netbankban és a mobilapplikáción keresztül, az Ersténél pedig a netbankban tudunk online személyi kölcsönhöz jutni, ha az előminősítés alapján arra jogosultak vagyunk.

A Budapest Banknál a napokban vált gördülékenyebbé az igénylés menete. Az előzetes kalkuláció a bank weboldalán történik, ezután a részletes igényfelmérést telefonon bonyolítják az igénylővel – a dokumentumok leadása és az aláírás viszont már személyesen történik, tehát nem beszélhetünk 100 százalékig online folyamatról. Ez a mód a Budapest Bankos számlával vagy kölcsönnel rendelkező ügyfeleknek érhető el, feltéve, ha a hitel célja nem hitelkiváltás, illetve, ha nincs szükség társigénylő bevonására. A telefonon igényelhető maximális hitelösszeg 5 millió forint.

A K&H-nál a járvány előtt még azok számára is elérhető volt az online módszer, akiknek nem a bankhoz érkezett a jövedelmük, ez azonban a jelenlegi személyi kölcsön ajánlatnál nem elérhető. Ugyanez a helyzet CIB Banknál is, ők jelenleg is dolgoznak azon, hogy az új ügyfelek számára elérhetővé tegyék az online igénylést. A járvány előtt közvetlenül a Sberbank is elindult az online igényléssel, de jelenleg náluk sem elérhető ez a lehetőség.