Nőtt az áram- és gázfelhasználás áprilisban

Gazdaság

A földgáz belföldi felhasználása 33,002 petajoule (PJ) volt Magyarországon idén áprilisban, 37 százalékkal több, mint egy éve, a villamosenergia-felhasználás pedig 13,6 százalékkal 3851 gigawattórára (GWh) nőtt tavaly áprilishoz képest – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szerdán az MTI-vel, áprilisi energiastatisztikai riportja alapján.

A közlemény szerint az áprilisi 3031 GWh bruttó villamosenergia-termelés 48 százaléka volt nukleáris eredetű, 22 százalékát biztosította földgáz, 8 százalékát szén- és széntermékek, 21 százalékát megújuló energia, egyéb forrásból kevesebb mint 1 százaléka származott.

A megújuló energiaforrásból termelt áram 53 százalékát nap, 26 százalékát biomassza, 12 százalékát szél, 4 százalékát biogáz, 3 százalékát víz, 2 százalékát a kommunális hulladék megújuló része és 1 százalékát geotermikus energia biztosította. Az előző év azonos időszakához képest a szél- és a napenergiából, valamint a biomasszából termelt áram mennyisége emelkedett, a biogázból, a vízből és a geotermikus forrásokból termelté csökkent, a kommunális hulladék megújuló része nem változott.

Az országos primer energiatermelés 37,31 PJ volt idén áprilisban, ami 1,42 PJ-lal magasabb az előző év azonos időszakához képest.

A kőolaj és az elsődleges kőolajtermékek termelése 0,85 PJ-lal, a szén termelése 0,47 PJ-lal emelkedett, míg a földgáz termelése 0,57 PJ-lal csökkent. Az elsődleges megújuló energiahordozók termelése 0,81 PJ-lal nőtt, míg a nukleáris energiatermelés 0,02 PJ-lal csökkent tavaly áprilishoz képest.

Az országos primer felhasználás 92,32 PJ volt, ami 12,75 PJ-lal magasabb az előző év azonos időszakához képest. A primer felhasználáson belül 0,63 PJ-lal csökkent a szén és széntermékek felhasználása. A kőolaj és kőolajtermékek felhasználása 3,1 PJ-lal, a földgázé 8,84 PJ-lal, a megújuló energiaforrásoké pedig 0,81 PJ-lal emelkedett.