Megéri-e a napelem Észak-Magyarországon?

Gazdaság

Az utóbbi években egyre többekben ébred fel a gondolat, hogy szeretnének függetlenedni energetikai vagy más szempontból. Előbbi egyik tökéletes módja lehet a napelemes rendszerek telepítése. Joggal merülhet fel azonban a kérdés, hogy például megéri-e a napelem Észak-Magyarországon, ahol elsőre kevesebb napsütéses órával találkozhatunk. Az alábbiakban erre is fény derül majd.

Eleget süt a Nap Magyarországon?

Egy-egy napelemes rendszer esetében a termelést számos helyi és műszaki paraméter befolyásolhatja, de legalább ilyen fontosak az éghajlat, a környezet és a lokális időjárási viszonyok jellemzői.

Ezen a téren először is a Kárpát-medence adottságait érdemes szemügyre vennünk. Ebből a szempontból a napsütéses órák számát érdemes górcső alá vennünk. Csillagászati szempontból amennyiben minden órát figyelembeveszünk, amikor a Nap az égen van, akkor azt láthatjuk, hogy azok 45%-ban süt a Nap. Ez lehet abszolút zavartalan, illetve fátyolfelhővel szűrt napsütés is. Így átlagosan azt kapjuk, hogy résztájegységektől függően 1750 és 2080 közé tehetjük a napsütéses órák számát.

Telepítsünk napelemet az északi országrészbe?

Természetesen a kevesebb napsütésre mindig a hegyvidéki területeken számíthatunk, ahol gyakoribb a felhőképződés. Mindezek ellenére a napelemes rendszerek telepítése itt is abszolút megérheti, csupán megfelelő döntéseket kell hoznunk ezen a téren.

Az északi területeken mivel inkább a szórt napfény a jellemző, így mindenképp alapos megfontolást igényel, hogy a mono, vagy a polikristályos verziójú napelemek közül válasszunk. Emiatt például a napelem kivitelezés Miskolc és környékén nem egyszerű kérdéskör, hiszen az Északi-középhegység lábánál igencsak változatos lehet az időjárás. Ahhoz, hogy megfelelő napelemes rendszert kiválaszthassuk, mindenképp érdemes olyan céget választani, akik több éves tapasztalattal rendelkeznek ezen a téren, illetve akik vállalják a tervezés, a kiépítés, az engedélyeztetés és a garanciális ügyek intézését.

Milyen napelemet érdemes választani az északi régióban?

Pár évvel ezelőtt még két nagyobb csoportból választhattunk csak napelemek terén. A klasszikus megoldásnak a monokristályos illetve a polikristályos napelem számított, azonban ma már hibrid és félcellás napelemekkel is találkozhatunk a kínálatban.

Tekintettel arra, hogy az északi területeken valamivel kevesebb a napsütéses órák száma, illetve jellemzően a szórt napfény nagyságrendekkel nagyobb a szakértők, a polikristályos napelemeket javasolják, illetve ennek különböző változatait. Ennek oka, hogy ez a típus inkább a szórt napfényt hasznosítja jobban. Azonban mivel összességben jelentős eltérés nincs napsütéses órák számában, akár a monokristályos típusok is megoldást kínálhatnak. Természetesen ezen a téren mindenképp szakértő segítségre lesz szükség, ahol a fogyasztói igényhez méretezett rendszert tervezhetnek meg számunkra.

Mi alapján válasszunk napelemes céget?

A megfelelő napelemes cég kiválasztása persze nem egyszerű, hiszen számos cég közül választhatunk. Ezen a téren mindenképp érdemes figyelembe venni a korábbi munkákat, munkatapasztalatot, a szolgáltatási portfóliót (tervezés, pályázat írás, kiépítés, engedélyeztetés, monitoring, garancia), illetve nem utolsó szempont az sem, hogy milyen áron, milyen anyagokkal és gyártókkal dolgozik együtt az adott cég.

Összegezve:

Az északi régiókban tehát a napelem ugyanúgy ideális választás lehet, ha függetlenedni szeretnénk energetikai szempontból. Ehhez azonban fontos, hogy megfelelő céget válasszunk ki a leendő rendszerünk tervezéséhez és telepítéséhez. (x)