Zalánki Gergő vízilabda

Turisztikai ügynökség: jelentősen nőtt a szálláshelyek forgalma a vizes VB alatt

Gazdaság

A Magyarországon megrendezett 19. FINA Világbajnokság ideje alatt látványosan emelkedett a külföldi vendégek száma a versenyszámokban érintett városokban: Budapesten 30 százalékkal, Szegeden 38 százalékkal, Debrecenben 37 százalékkal, Sopronban pedig 150 százalékkal június első két hetéhez képest. A fővárosban az angol, a német és az amerikai vendégek voltak a legtöbben – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel csütörtökön.

A közlemény emlékeztet: a június 17. és július 3. között megrendezett vizes világbajnokságnak Budapest mellett Debrecen, Sopron és Szeged adott otthont.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján összesen 578 ezer vendégéjszakát regisztráltak a szállásadók a versenyeknek otthont adó településeken. Budapesten 220 ezer vendég közel 500 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 30 százalékkal, a vendégéjszakák száma pedig 17 százalékkal volt több, mint június első két hetében. Az MTÜ adatai szerint 80 százalékuk külföldi volt, legtöbben az Egyesült Királyságból, Németországból, az Egyesült Államokból, Izraelből, Lengyelországból, Romániából, Olaszországból és Franciaországból érkeztek.

A tájékoztatásuk szerint Budapesten a forgalom 60 százaléka szállodákhoz, 30 százaléka pedig magán- és egyéb szálláshelyekhez köthető. A fővárosban a szállodai szobák átlagára a VB ideje alatt 4 ezer forinttal volt magasabb, mint a megelőző két hétben.

A vidéki helyszíneken is érezhető volt a forgalomnövekedés: Debrecenben 11 ezren 25 ezer éjszakát töltöttek el a szálláshelyeken. Ez 37 százalékos vendég és 25 százalékos vendégéjszakaszám növekedést jelent június első feléhez képest. A belföldi vendégek aránya 55 százalékos volt. Külföldiek leginkább Németországból, Romániából, Izraelből és az Egyesült Királyságból érkeztek.

Sopronban a világbajnokságot megelőző két héthez képest 2,5-szer annyi, 23 ezer vendéget regisztráltak, a vendégéjszámában pedig 85 százalékos növekedést tapasztaltak. Itt 90 százalékban belföldi látogató volt. Külföldről legtöbben Ausztriából, Szlovákiából, Németországból és Csehországból érkeztek a városba.

Szegeden a vizes VB ideje alatt 18 ezer vendég 30 ezer vendégéjszakát töltött el. Így 38 százalékkal több vendég, 20 százalékkal magasabb vendégéjszakaszám realizálódott június első feléhez képest. A város forgalmának 58 százalékát a belföldiek adták. A bajnokság ideje alatt nőtt a külföldi turisták aránya, sokan utaztak ide Németországból, Csehországból és Romániából.

Zalánki Gergő és a montenegrói Marko Mrsic a vizes világbajnokság férfi vízilabda tornáján a 7. helyért játszott Magyarország – Montenegró mérkőzésen a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. július 3-án. MTI/Koszticsák Szilárd