MNB-alelnök: a válság kezelése nem mehet a fenntarthatóság rovására

Gazdaság

A jegybank nagy erőkkel dolgozik azon, hogy elsődleges céljának megfelelően az inflációt újra kontroll alá vonja, ugyanakkor a jelenlegi válság kezelése nem mehet a fenntarthatósági célok rovására – mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MN) pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke a jegybank Zöld pénzügyi konferenciáján csütörtökön, Budapesten.

Kiemelte: a gazdasági sokkok közepette meg kell duplázni az erőfeszítéseket a zöld célok elérése érdekében.

Az idei év a történelemkönyvekbe a krízisek éveként fog bekerülni, nem csak Ukrajna megtámadása és a járvány elhúzódása miatt, de az élelmiszerek és az energia, illetve a megélhetés költségeinek a drasztikus emelkedése és a globalizáció kihívásai miatt is – jegyezte meg.

Az alelnök felhívta a figyelmet arra, hogy 2022 lehet a mérföldkő, amikor a globalizáció aranykora véget ér, és új korszak nyílik a gazdaságtörténetben: a kereskedelem regionalizációjának a kora.

Kandrács Csaba arra figyelmeztetett, hogy a nemzetközi porondon háttérbe szorult a klímaváltozás elleni küzdelem és a biodiverzitás megvédése, a cégek pedig keresik a kibúvókat a vállalt célok teljesülése alól.

A természet közben “vörös jelzéseket” küld, az idei nyár az utóbbi 500 évben a legszárazabb volt, a csapadékhiány nem csak Európában, de Kínában is okozott problémákat, ezzel egyidejűleg például Pakisztánban az árvíz okozott elképesztő károkat – sorolta. Felidézte azt is, hogy éppen 500 évvel ezelőtt Magellán expedíciója teremtette meg az interglobális kereskedelem alapjait.

Magyarország elkötelezett a gazdaság fenntarthatóvá tételében, az MNB – világszinten az elsők között a jegybankok sorában – a parlamenttől zöld mandátumot nyert – emlékeztetett.

A központi pénzintézet számos programot indított a környezeti fenntarthatóság érdekében, így például stressztesztet hajtott végre annak megállapítására, hogy mely szektorokat visel meg várhatóan a legjobban az éghajlatváltozás – említette meg. Ezen kívül ajánlásokat dolgoztak ki a hitelintézetek számára, zöld otthon programot indítottak a háztartások energiahatékonyságának a javítására, továbbá együttműködnek egyetemekkel és kutatókkal – tette hozzá.

Arra is kitért, hogy a jegybank saját működésének zöldítésében, széndioxid-lábnyomának csökkentésében élen kíván járni, ezt követően pedig videón keresztül bemutatott egy projektet egy 24 hektáros erdőterület kialakításáról.

A pénzügyi szektor az agyhoz hasonló vezérlőfunkciót lát el a gazdaságban, meghatározó szerepe lehet annak, ha a pénzügyi intézmények képesek átállni a zöld működésre és a tőke a fenntartható ágazatok felé áramlik – összegezte Kandrács Csaba a jegybank konferenciáján.

(MTI)