Mindig ki kell húzni a laptop töltőt? Most kiderül!

Gazdaság

Többször fordult már elő, hogy kérdéseket tesznek fel az interneten arról, hogy ki kell-e húzni a laptop töltőt, illetve nem megy-e tönkre attól a laptop, ha feltöltés után bedugva hagyjuk a töltőt.

Tönkre mehet-e az akkumulátor?

Az akkumulátor nem képes túltöltődni, mert a kitűzött töltöttségi szintet elérve a töltés befejeződik, akkor is, ha utána a töltőn marad a gép. Akár használhatjuk folyamatosan a töltőről, akár napokig vagy hetekig is töltőn hagyhatjuk a gépet, az akkumulátor nem fog károsodni semmilyen mértékben sem.

Arról, hogy a kitűzött töltöttség elérése után töltődik-e tovább az akkumulátor, könnyen meggyőződhetünk, a maximális töltöttség elérése után kb. fél órával fogjuk meg az akkumulátort, hogy mennyire melegszik. Azt kell éreznünk, hogy nincs annyira átmelegedve mint töltés közben.

A modern laptopok alaplapján helyezkednek el a töltő áramkörök, amelyek a lítium-ionos akkumulátorok feltöltését vezérlik. Ezek az áramkörök vezérlik a töltés mértékét és folyamatosan ellenőrzik az akkumulátor aktuális töltöttségét.

Károsodhat-e a töltő?

Az előbb leírtakból adódóan, ha elérte a kitűzött töltöttségi szintet az akkumulátor akkor nem dolgozik tovább a töltő sem. Vannak olyan laptopok, amelyek teljesen lekapcsolják az áramkört és ezt jelzik is az akku-ikonon, ráhúzva a kurzort a csatlakozva, de nem töltődik kiírás látható.

A töltő két célt szolgál:

  • Tölti az akkumulátort, ameddig az teljesen fel nem töltődik.

Ha feltöltődött az akkumulátor, akkor a laptop alaplap töltő-áramköre automatikusan lekapcsolja a töltési funkciót.

  • Egy teljesen független áramkörön üzemben tartja a laptopot

Nagyon sok esetben 100%-os töltés esetén is azt fogja kiírni a Windows akku-ikonja, hogy csatlakoztatva, töltődik, de ez csupán a kevésbé professzionális töltésből adódik.

Miért tölt csak 80%-ig?

Sokan érdeklődnek, hogy miért nem tölt a frissen vásárolt akkumulátor 80%-on töltöttségen túl? Amit kevesen tudnak, hogy minél kevesebbszer töltöd 100%-ra az akkumulátort, annál tovább megmarad az akku gyári kapacitása. Ennek az az oka, hogy az akkumulátor 100%-os töltöttség esetén használódik el a leggyorsabban, ilyenkor van benne a legnagyobb feszültség. Meg lehet kímélni az akkumulátort, ha csak 80-90%-ig van töltve. Nem hibás a laptop, sem az akkumulátor, ha csak 80%-ig töltődik, hanem be van kapcsolva rajta az akku-kímélő üzemmód, amitől hosszabb élettartamra tesz szert.

Amennyiben töltőre lenne szükségünk a Lapptopakkumulátor.eu webáruház oldalán megtekinthetők az LG laptop töltő árak.

Összegezve

A laptop akkumulátort nem lehet túltölteni, mert a töltési szint elérése után, a laptop alaplapján lévő töltő áramkörök lekapcsolják a töltést. A laptop akkumulátor élettartamát a töltési szint visszaszorításával 80-90%-ra, lehet növelni. (x)