Négysávos lesz az út Debrecen és Szoboszló között

Helyi hírek

Egy budapesti cég lett a nyertes, jövő nyáron kell letenniük a terveket az asztalra. Az építkezés 2019-ben indulhat.

Naponta csaknem 20 ezer gépjármű közlekedik a 4-es főúton Hajdúszoboszló és Debrecen között. 2008 nyarán arról döntöttek, hogy a főút ezen szakaszának burkolatát megerősítik, hogy elviselje az 11,5 tonnás tengelyterhelést, valamint 2-szer két sávosra bővítik az utat. Akkoriban úgy készültek el a tervek, hogy a két beruházást együtt végeznék el.

Csakhogy ekkor még nem lehetett tudni, mikor lesz erre forrás. Galgóczi Mihály, Ebes akkori polgármestere és Sóvágó László, Hajdúszoboszló polgármestere egy egyeztetésen úgy érveltek, jobb, ha előbb megerősítik a burkolatot, hiszen az belátható időn belül biztosan megvalósul, a négysávosítással viszont nagyon elhúzódhat a beruházás kezdete. A két fejlesztést végül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium különválasztotta.

A főút felújítása tavaly nyáron kezdődött és decemberben fejeződött be. A munka 1,24 milliárd forintba került, a beruházás 15 százalékát finanszírozza a központi költségvetés, míg a költségek 85 százalékát az Európai Unió fizette.

A burkolat megerősítéssel párhuzamosan a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2011 márciusában a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. részére megbízást adott a 4-es számú főút kétszer két sávos kapacitásbővítéséhez szükséges előkészítési feladatok elvégzésére. A NIF Zrt. a főút Hajdúszoboszló elkerülő szakasz keleti csomópontjától a Debrecen, István úti csomópontig tartó összesen 12,7 kilométer hosszú kétszer egy sávos szakaszának négysávosításához szükséges előkészítési feladatokat ezt követően megkezdte. A szükséges tervezői feladatok elvégzésére kiírt közbeszerzési eljárás nyertesével, a legolcsóbb ajánlatot beadó Uvaterv Zrt-vel nettó 29 millió forint értékben kötöttek szerződést. (érdekesség, hogy eredetileg 60 millió forintra becsülték a munka ellenértékét.)

Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője a Dehir.hu érdeklődésére elmondta, a terveket 2015 júliusára kell elkészítenie a nyertesnek, akinek a környezetvédelmi engedélyt is be kell szereznie.

„Ezen a környezetvédelmi engedélyen sok múlik majd, ez alapján dől el, hogy a jelenlegi pálya mellé az egyes szakaszon, hol épülhet fel a két plusz sáv. Lehetnek olyan szakaszok, ahol mindkét oldalon lesz még egy-egy sáv, de lehetnek olyanok is, ahol csak a bal vagy csak a jobb oldalra kerül még két sáv” – magyarázta Loppert Dániel.

A kommunikációs vezető hangsúlyozta, hogy a tavalyi felújítás nem vész el, hiszen a 11,5 tonnás tengelyterhelésre megerősített pálya megfelel majd azoknak a követelményeknek, amelyeket egy kétszer két sávos út egyes sávjaival szemben támasztanak. Azaz a legtöbb részen a két sáv már kész lesz, csak mellé kell építeni még két sávot. Azért írunk legtöbb részt, mivel a jelenlegi 90 kilométer/órás helyett a négysávos úton a tervek szerint 110 kilométer/órás sebességgel lehet majd közlekedni, emiatt pedig egyes íveket minden bizonnyal át kell majd építeni, hogy kevésbé legyen éles a kanyar. Ez azonban a kommunikációs vezető szerint az út hosszához képest elenyésző hossz lesz.

És hogy mikor lehet négysávos a 4-es főút a fürdőváros és Debrecen között? Nos, az uniós támogatással épülő utak (Magyarországon jelenleg az útépítések 95 százaléka ilyen) öt évig „védettek” (így mondják), azaz a négysávossá bővítést csak az öt év letelte után, 2018 év végén lehet elkezdeni, hiszen addig az Unió felé visszafizetési kötelezettség áll fenn. Az engedélyezési eljárások, építési engedély, kiviteli terv készítése, területszerzés, régészet és végül a kivitelezést végző vállalkozó kiválasztása a jelenlegi ütemezés szerint 2018-ra valósul meg. Forrás rendelkezésre állása esetén, így a védett időszakot követően folytatódhatna a szakaszon a fejlesztés. Hamarabb magyar forrásból – például az e-útdíjból befolyó pénzekből – sem lehet megvalósítani a beruházást, hiszen akkor is vissza kellene fizetni a tavalyi burkolatmegerősítéshez felhasznált uniós forrást.

dehir.hu