Többezer éves kurgánsírt tártak fel debreceni régészek

Helyi hírek

A hajdú-bihari Bojt határában a Kárpát-medence első, geofizikai módszerrel (magnetométeres felmérés) azonosított kurgán alatti központi sírt tártak fel szeptember 1. és 3. között, a leletről Dani János, a Déri Múzeum régészeti tárának vezetője számolt be pénteken.

A vizsgálatot az M4-es autópálya Berettyóújfalu-Nagykereki közötti szakaszának előkészítő munkálatai keretében végezték. A szakember elmondta: a kurgánsírt a járófelszíntől alig 90 centiméterre találták meg, s a szerencsének köszönhetően teljesen sértetlenül vészelte át a mintegy 5000 évet. A talált leletnek a Szasa nevet adták, mivel a neme még nem tisztázódott.

A debreceni régész szerint fiatal férfi lehetett, míg mások egy éltesebb korú nőt vélnek felfedezni benne. Az őskori lelet feltárásakor sikerült a temetkezési rítust beazonosítani – derült ki a tájékoztatóból. A szakember elmondta: a csontvázat hátára fektették, fejét alátámasztották. A kiváló állapotú leletről kiderült, hogy az elhunyt fogai épek, valamint az is, hogy feltűnően magasnövésű volt. A szervesmaradványokból pedig arra következtetnek a kutatók, hogy bőrből készült cipője lehetett, de vörös festékkel átitatott szőnyegmaradványokat is találtak, továbbá kagylót.

A Déri Múzeum, a Bristoli Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Karának Régészeti Intézete, valamint a Krakkói Régészeti Intézet együttműködésével zajló kutatás eredményeként olyan fontos információkat tudhatunk meg, amelyek segítségével bepillantást nyerhetünk a kelet-európai sztyeppékről bevándorolt őskori nép szokásairól, életmódjáról, táplálkozásáról – közölte Dani János. A Hajdú-Bihar megyében hamarosan elkezdődő autópályaépítések miatt hasonló vizsgálatok várhatók – felelte az MTI érdeklődésére Dani János.