Zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő program Észak-Alföldön is

Helyi hírek

Az észak-alföldi régióban 2250 család kapcsolódhat be az Európai Unió zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programjába – közölte az Európai Bizottság magyarországi képviseletének kommunikációs vezetője kedden, a projekt debreceni megnyitóján.

Perger István hozzátette: ugyanennyien kapnak egy éven át havonta egyszer zöldség-gyümölcs csomagot az észak-magyarországi régióban is. A Magyarország mellett Lengyelországra is kiterjedő program eredményessége esetén Az egészséges család programot a két ország egész területére és az Európai Unió más országaira is kiterjesztik – jegyezte meg a kommunikációs vezető.

Elmondta azt is, hogy az észak-alföldi régióban Nyíregyháza, Nagykálló, Újfehértó, Téglás, Hajdúhadház, Debrecen, Berettyóújfalu, Karcag, Kisújszállás és Szolnok településekről regisztrálhatnak résztvevők a programba.

Az egészséges család programtól azt várják, hogy a két régióban növekedjen a zöldség és gyümölcsfogyasztás – mondta a rendezvényen Bíró Lajos táplálkozás-egészségügyi szakértő.

Béres Alexandra fitnesz világbajnok a 10-16 éves fiatalokat, a várandós kismamákat és a 65 év felettieket érintő uniós program nagykövete reményét fejezte ki, hogy ez a projekt is ráirányítja a családok figyelmét az egészséges táplálkozásra. Ő maga a program részeként olyan recepteket készített, amelyek több szezonális zöldséget és gyümölcsöt tartalmaznak.
A recepteket a programba jelentkező családok megkapják, de gyakorlatilag mindenki elérheti a www.azegeszsegescsalad.hu honlapon – monda el az MTI érdeklődésére Béres Alexandra.

A debreceni rendezvényen elhangzott az is, hogy még lehet regisztrálni a programban való részvételre. A csatlakozók 2014 októbere és 2015 októbere között minden hónapban egy alkalommal 2 kilogrammos zöldség-gyümölcs csomagot kapnak, a szezonális termékek elkészítéséhez pedig kézhez vehetik Béres Alexandra receptjeit is.