Átadták Szolnokon a felújított atlétikai centrumot és strandfürdőt

Helyi hírek

Ünnepélyes keretek között átadták Szolnokon a megújult Véső úti atlétikai centrumot és strandfürdőt szerdán.

A strandfürdő a Modern Városok Programban megítélt bruttó 1,9 milliárd forintból korszerűsödött, az atlétikai centrum fejlesztésére a magyar állam 1,7 milliárd forintos támogatásából került sor. Fazekas Attila Erik, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sportért felelős államtitkárságának sportigazgatásért és sportágfejlesztésért felelős helyettes államtitkára az eseményen üdvözölte a több sportágat is érintő beruházást. Egyben korszakos jelentőségűnek és modellértékűnek nevezte a Szalay Ferenc szolnoki polgármester (Fidesz-KDNP) által a városban – az országban elsőként – bevezetett mindennapos testnevelést. Magyarország kormánya a mindennapos testnevelés országos bevezetésén túl célul tűzte ki a sportlétesítmények fejlesztését, újak építését, az infrastruktúra korszerűsítését.

A strandfürdő kiváló helyszíne lesz a Minden gyerek tanuljon meg úszni program megvalósulásának is – jegyezte meg. Kitért arra, hogy a magyar kormány 2,7 milliárd forinttal támogatja a Zsivótzky Gyula Programot, amely megalapozza, hogy a 2023-as atlétikai világbajnokságon minél sikeresebben tudjon szerepelni a magyar csapat. A program célja továbbá, hogy minél több szabadidősportolót tudjanak bevonni az atlétikába.

A szolnoki atlétikai centrum megújulása is hozzájárulhat a magyar csapat minél eredményesebb szerepléséhez – fűzte hozzá. Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöke szerint a beruházásnak köszönhetően a jelenkornak megfelelő, méltó körülmények között tudnak készülni a szolnoki sportolók. Hozzátette, a szolnoki atlétika “főszereplője volt a magyar atlétikai életnek”, és bízik abban, hogy a Véső úti fejlesztésnek is köszönhetően számíthat a magyar atlétika a szolnoki versenyzőkre.

Kállai Mária fideszes országgyűlés képviselő Szolnokot a “sport városának” nevezte, egyben megköszönte Magyarország kormányának a támogatást. Szalay Ferenc szólt arról is, hogy a Véső út és térsége egy komplex városrehabilitációs program során újult meg, ennek keretében korszerűsödött az atlétikai centrum és a strandfürdő, valamint a tavaly szeptemberben átadott B. Nagy Pál Sportcsarnok.

A mintegy 12 ezer lakosú városrészt érintő projekt a többi között csatornaberuházást, a csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítését, a közvilágítási rendszer korszerűsödését, új autóbuszjárat indítását, úthálózat-felújítást, parkolók kialakítását, fák ültetését tartalmazza a terület- és településfejlesztési program forrásából – sorolta. Rózsa József, a létesítményeket üzemeltető Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a beruházás részleteiről számolt be. Az atlétikai centrum beruházása során 7300 négyzetméter rekortán pályaburkolat készült el nyolc futópályával, négy távolugró-gödör épült meg. A súlylökő, kalapácsvető, és diszkoszvető részleg is megfelel a nemzetközi előírásoknak. Az új főépület alapterülete majdnem ezer négyzetméter, a fedett lelátó bruttó alapterülete 570 négyzetméter és 512 férőhelyes. A földszinten 300 négyzetméteren a többi között négy öltöző és akadálymentes blokk is található.

Az emeleten 300 négyzetméteren két edzői irodát alakítottak ki, zuhanyzóval. Tárgyalóterem, versenyek idején használatos versenybírói célfotó technikai helyiséggel, szociális blokkokkal, teakonyhával és négy öltözővel létesült a beruházás során. A futófolyosó alapterülete megmaradt, 102 méter hosszú, 12 méter széles. A nyolcpályás futófolyosó távol- és hármasugróhelyek kialakításával teljesen új rekortán burkolatot kapott. Rózsa József a strandfürdő (az egykori MÁV-strand) korszerűsítéséről elmondta: az alapterülete 1,3 hektár, ebből 8 ezer négyzetméter zöld terület. A fürdő egyidejű terhelhetősége nyáron 788, télen 347 fő.

A fürdő napi terhelhetősége nyáron 3500, télen 2000 személy. A medencék maradtak az eredeti méretükben, de vízforgató berendezésekkel látták el őket és egy gyógyvizes termálmedencét felújítottak. A termálkút több mint ezer méter mélységről 60 Celsius-fokos vizet produkál, ezzel fűtik a termálvizet. Új, korszerű öltözőépület – 463 négyzetméteren – biztosítja a vendégek kényelmét, és megújult a gépészet is. A beruházás során negyven fát ültettek. A sportcentrum honlapján szereplő információk szerint a pénteken nyitó strandon a téli szezonban az 50 méteres fedett úszómedence, illetve a kültéri termálmedence üzemel.