Újabb pilóta nélküli eszközökkel bővült a RepTár kiállítása Szolnokon

Helyi hírek

Újabb három, egykori távirányítású, felderítő és célrepülőgép feladatokat ellátó, pilóta nélküli repülőeszközökkel bővült a  RepTár Szolnoki Remülőmúzeum kiállítása a HM EI Zrt. Repülési Divíziója PNR Csoportjának köszönhetően – tájékoztatta a múzeum csütörtökön közleményben az MTI-t

A gyűjtemény bővülésével később létrejöhet a pilóta nélküli légijárművek önálló szekciója – közölték.     December 8-án, szerdán, két korábbi változat, a METEOR-2 és a METEOR-3R, illetve egy, a HM EI Zrt. által fejlesztett és gyártott, jelenleg is rendszerben lévő METEOR-3MA korszerű pilóta nélküli célrepülőgép került a RepTárba – tájékoztattak.

A múzeum hangárjában található emellett még négy, a HM EI Zrt. Repülési Divíziójának PNR Csoportja által 2019-ben felújított és átadott, egykori távirányítású, felderítő és célrepülőgép feladatokat ellátó pilóta nélküli repülőeszköz is – írták.

A közlemény szerint a Magyar Honvédség légvédelmi gyakorlatain évtizedek óta alkalmazzák a METEOR célrepülőgép-család különböző eszközeit. A RepTárban történő bemutatásuk jól szemlélteti az ellenséges, támadó repülőeszközöket szimuláló pilóta nélküli repülőeszközök műszaki fejlődését. Ezek költséghatékony és biztonságos gyakorlási lehetőséget jelentettek, illetve jelentenek ma is a hadrendben lévő légvédelmi fegyverrendszerek kezelői számára – írták.

A HM EI Zrt. továbbra is elkötelezett a repülőemlékek megőrzése mellett, ezért a jövőben is támogatja a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumot kiállítási tárgyakkal, illetve kész bekapcsolódni a múzeumnak a repüléstörténet érdekes eseményeit vagy különleges eszközeit bemutató projektjeibe – olvasható a közleményben.

MTI

Kép: illusztráció.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük