Ferencváros és Józsefváros polgármesterei együttműködési megállapodást írtak alá

Helyi hírek

Együttműködési megállapodást írtak alá a budapesti Ferencváros és Józsefváros fejlesztéséért a két kerületben az egyesült ellenzék által indított jelöltek, valamint a városrészek polgármesterei csütörtökön.

A tízpontos, vállalásokat tartalmazó dokumentumot Csárdi Antal (LMP), a Budapesti 1. számú választókerület képviselőjelöltje és jelenlegi képviselője, Jámbor András, a 6. számú választókerület képviselőjelöltje, valamint Baranyi Krisztina, IX. kerületi és Pikó András VIII. kerületi polgármesterek látták el kézjegyükkel, újságírók előtt.
Csárdi Antal a megállapodás tartamáról elmondta: a felek hitet tesznek a kormányváltás mellett, amely után visszaállítanák a helyhatóságok autonómiáját, de mindent megtesznek azért is, hogy a két kerület visszakapja a 2019 ősze óta elvont forrásokat.

Kiállnak a rozsdaövezetek rekultivációja, egy bérlakásépítési program, valamint a panel- és gangos házak felújításának állami támogatása mellett, ellenzik a Fudan Egyetem Ferencvárosba költözését, helyette a Diákváros felépítését szorgalmazzák.

Kiállnak az önkormányzatok szociális feladatainak megfelelő támogatása, a zöldítés és a klímastratégia megvalósítása mellett, valamint a korrupció ellen. A képviselőjelöltek parlamentbe jutásuk esetén vállalják az önkormányzatok által javasolt törvénytervezetek beterjesztését is. Jámbor András arra mutatott rá, hogy a 6. választókerületben van a legtöbb hajléktalanellátó intézmény. Az érintettekért szerinte a Fidesz semmit nem tett az elmúlt tizenkét évében, a szegényeket üldözte és nem a szegénységet. Szerinte olyan intézményekre van szükség, amelyek a helyi lakosságnak és a hajléktalanoknak is jó.

Baranyi Krisztina azt emelte ki, hogy míg Csárdi Antal a IX. kerület minden testületi ülésén jelen van, a választókerület másik képviselőjét, a fideszes Kocsis Mátét még sosem látta. Elmondta: azt kívánja elérni az Országgyűlésnél, hogy lakott területen ne lehessen vegyipari tevékenységet folytatni, valamint azt, hogy a kerületnek legyen beleszólása a területén zajló filmforgatásokba.

Pikó András a legnehezebb sorsú kerületnek nevezte Józsefvárost, a szegények ellátásából pedig az önkormányzat szerinte erőn felül veszi ki a részét, amihez nagyon hiányoznak az elvett források – mondta. Emellett a lakásprogramokat emelte ki, de szólt arról is, hogy a korábbi korrupció milliárdokkal károsította meg a kerületet.