Mentő, rohamkocsi debrecen

Csúfolódó tanára miatt ivott fagyállót egy debreceni autista diák

Helyi hírek

Addig piszkálták a Debreceni Kinizsi Pál Általános iskola autista tagozatának tanulóját, hogy eldönötte: fagyállót iszik, hogy soha többé ne kelljen iskolába mennie.

A nyolcadikos Máté édesanyja a Blikknek számolt be fia kálváriájáról. Tóth Ágnes elmondása szerint minden akkor kezdődött, mikor fia megkezdte az ötödik osztályt. Máté ugyanis egyszer egy barátját védve rövidebb incidensbe keveredett, tanára pedig ezután folyamatosan felemlegette a konfliktust. Kitűnő tanuló gyerekét semmirekellőnek nevezte, ráadásul a tanárnak a csúfolódásban a pedagógiai asszisztens is partnere volt, ő pókerarcúnak, fancsali képűnek, dagadtnak titulálta a gyereket.

Tanára igyekezett a fiú továbbtanulási ambícióit is megtörni:

„nehogy már autista létedre a vegyipariba járj!”

– mondta állítólag a pedagógus, és az édesanya szerint a tanár a Máté autizmusáról készült diagnózis papírt is el karta küldeni a szakközépiskolának, tudván, hogy akkor elbukhatja a felvételit. Végül a fiú bekerült a vágyott középiskolába, azonban megijedt attól, hogy mi vár rá másnap az iskolában, és megtörtént a baj:

mentőt kellett hívni a fiúhoz, mert reggel (szokásától eltérően) nem ébredt fel magától, majd zavartan viselkedett és összevissza beszélt.

Ráadásul nem is kapta meg azonnal a szükséges ellátást, mert először a pszichiátriára vitték.

„Ezt azzal magyarázták, hogy a fiam búcsúlevelet írt. Majd, amikor leállt a légzése, esetmentő jött, Mátét intubálták, újraélesztették, majd bekerült a megyei kórház intenzív osztályára. Két napon át bizonytalan volt, hogy életben marad-e. Olyan szerencsénk van, hogy a veséje is teljesen rendbe jött, pedig veseelégtelenséget állapítottak meg”

– számolt be az édesanya.

Szerencsére Máté ma már teljesen jól van, és az igazgató beleegyezett abba, hogy egészségügyi okok miatt felmentést kapjon az iskolába járás alól.

Tóth Ágnes a Blikknek elmondta, mivel az iskolától semmilyen segítséget, támogatást nem kaptak, a nyilvánosság által szeretné elérni, hogy Máté története tanulság legyen mások számára is.