Fejlesztik a hulladékgazdálkodási rendszert Szolnok és térsége területén

Helyi hírek

Fejlesztik a hulladékgazdálkodási rendszert Szolnok és térsége területén, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre. A projekt 1,780 milliárd forintból valósul meg – közölte a NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. csütörtökön közleményben az MTI-vel.

A beruházásra 1,589 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) pályázatán a Szolnok Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. konzorciumi vezetésével, fennmaradó részt a hazai központi költségvetés finanszírozza – számoltak be.

A fejlesztés célja a hatékonyabb üzemeltetés mellett az újrahasznosításra kerülő hulladékok arányának növelése, a lerakótól való minél nagyobb arányú eltérítés. Ez utóbbi két csatornán valósul meg: a komposztálás fejlesztésével, amely az eszközök beszerzésével valósítható meg illetve a válogatási intenzitás növelésével, amely az automatizált rendszernek köszönhető – közölték.

A projekt során egy-egy teleszkópos rakodót, aprítót, rostát és hat, egyenként 27 köbméteres erősített préskonténert vásárolnak. Továbbá épül egy negyvenkétszer tizenkét méter alapterületű, hat méter belmagasságú, három oldalról trapézlemez borítású bálatároló, egy U alakú üvegtároló mobil támfallal. Irodakonténert és szociális konténert is építenek, továbbá bővítik a transzformátor állomást, kiépítik az elektromos hálózatot a szakemberek. Emellett térvilágítás lesz, a térfigyelő rendszert bővítik és sorompót telepítenek – írták. A meglévő kézi válogatócsarnok technológiai fejlesztése illetve az átrakó állomás külső sínrendszerének felújításá, cseréje is megtörténik – olvashatók a beruházás részletei a közleményben.