Elismerések sora a Méliusz könyvtárban

Kultúra

A debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár 2015-ben Családbarát Munkahely lett, 2016-ban pedig elnyerte a Minősített Könyvtár címet.
Debrecen vezetésének mindig nagyon fontos volt az, hogy a városban működő kulturális intézmények szakmai színvonala megfeleljen azoknak a kívánalmaknak, amelyet egy ilyen jelentőségű és súlyú település képvisel – mondta Komolay Szabolcs kulturális ügyekért felelős alpolgármester az elismerésekről a könyvtárban tartott sajtótájékoztatón 2016. január 25-én.

– Debrecen az ország második legnagyobb városa, s ehhez kapcsolódóan, az ország kulturális életéből is lehetőségeihez és erejéhez mérten kiveszi a részét. Olyan kulturális intézményeket igyekszik működtetni, amelyek a maguk területén kiválóan tevékenykednek. Ilyen intézmény a Mélius Juhász Péter Könyvtár, amely megyei és városi hatókörű feladatokat egyaránt ellát.

Az intézmény az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt pályázaton szerezte meg a Minősített Könyvtár címet. Ez a szakmai elismerés annak az eredménye, hogy az intétményben teljes körű minőségirányítási rendszer működik. Ez egy olyan szigorú ellenőrzési rendszer, melynek keretében többek közt egyaránt mérik az intézménnyel kapcsolatban álló partnerek elégedettségét, s az intézmény dolgozóinak elégedettségét is, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást tudják nyújtani.

A Minősített Könyvtár cím elnyerése azt jelenti, hogy a könyvtár kiválóan tevékenykedik. Még 2015-ben nyerte el a könyvtár a Családbarát Munkahely címet. Komolay Szabolcs elmondta: a kormánynak nagyon fontos elvárása, hogy az országban olyan munkahelyek működjenek, ahol a dolgozók össze tudják hangolni munkahelyi létüket és a magánéletüket. Harmonikus magánélet nélkül ugyanis nincs megfelelő munkahelyi teljesítmény, s akkor hatékony a munkavégzés, ha a dolgozók jól érzik magukat a munkahelyükön, s a munkáltatók respektálják azt, hogy nekik családi kötelezettségeik is vannak.

Az alpolgármester szerint valószínűleg a Minősített Könyvtár címet sem lehetett volna elérni, ha nincs meg ez a háttér az intézményben. Komolay Szabolcs úgy véli, példaértékű, hogy a Méliusz Juhász Péter Könyvtár tevékenysége teljesen lefedi a megyét. A Könyvtár-Pontok segítségével pedig olyan előrelépés történt az elmúlt években, amely Debrecen minden részén hozzáférhetővé teszi a könyvtári ellátást. A város önkormányzata az Integrált Településfejlesztési Program keretében elindítja azokat a fejlesztéseket, melynek keretében Debrecenben több fiókkönyvtár teljes mértékű energetikai felújítása fog megtörténni az elkövetkezendő években. Ez fiókkönyvtáranként néhány tíz millió forintostól akár száz millió forint értékű beruházásig terjedhet.

Kovács Béla Lóránt, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatója elmondta: 2013 végén kezdődtek meg náluk a – később a Minősített Könyvtár cím elnyerésére irányuló pályázatot is lehetővé tévő – munka előkészületei. Minden munkafolyamatot átvilágítottak, s a leghatékonyabb megoldásokat alkalmazták. Csak ezután gondoltak arra, hogy pályáznak a címre. Mint kiemelte, a könyvtár tevékenységéhez nagyon sok segítséget kap a város önkormányzatától, s ez is nagyban előre mozdította a pályázat sikerességét. Az igazgató egy érzékletes példán keresztül mutatta be, mit is jelent az, hogy a könyvtár hatékonyan működik. Debrecen 203 ezer lakója „nevében” az önkormányzat az elmúlt évben és fejenként 828 forinttal (ez összesen mintegy 170 millió forint) támogatja a könyvtárat. Ennek segítségével a könyvtár – összesen 18 szolgáltatóhelyen, 419 ezer alkalommal, 23 ezer olvasónak nyújtott szolgáltatásai révén – évente és fejenként 8353 forintnyi (ez összesen mintegy 1,7 milliárd forint) értéket teremt a város lakóinak.

Ebbe az értékteremtésbe beleértendő például évi 650 ezer dokumentum-kölcsönzése, 56 ezer kérdés megválaszolása, 57 ezer fő részére kulturális szolgáltatás nyújtása. Ezek ugyanis – egy amerikai módszert mintául véve – mind forintosíthatók. Az intézményben egyébként olyan minőségbiztosítási és menedzsment-módszereket alkalmaznak, mint például a nagy japán autógyárakban – mondta el Kovács Béla Lóránt. Az igazgató úgy véli, hogy csak olyan település lehet Európa Kulturális Fővárosa – s Debrecen erre szándékozik pályázni –, amely minőségi kulturális szolgáltatásokat nyújt.

Erre pedig nem csak a Méliusz Juhász Péter Könyvtár képes, hanem a város több kulturális intézménye is ebbe az irányba halad. A könyvtár távlati céljairól szólva az igazgató elmondta: Debrecenben már ma is zajlanak olyan, helytörténeti célú dokumentum-digitalizálási munkálatok, melyek lehetővé teszik azt, hogy a könyvtár informatikai rendszerein keresztül hasznosuljanak. Ennek egyik hasznosítási formája a könyvtár által működtetett számítógépes-mobiltelefonos, Városfoglaló című játék. A könyvtár készen áll arra, hogy egy integrált digitális közgyűjteményi (például könyvtár, múzeum) rendszert hozzon létre – egyedüliként az országban. Az ehhez szükséges háttérmunka már zajlik.