Befejeződött a Pirk János Múzeum felújítása Szentendrén

Kultúra

Pirk László Munkácsy-díjas festőművész Ég – Föld Áthatása című kiállításának megnyitójával adják át a teljes egészében felújított Pirk János Múzeum épületét június 23-án Szentendrén.

A múzeummal új kulturális intézmény született Szentendrén, a MűvészetMalom szomszédságában – mondta el az MTI-nek Fülöp Zsolt polgármester.

A több százmillió forint értékű önkormányzati tulajdonú épület a Pirk család tizennégy éven át tartó szervezőmunkájának és erőfeszítéseinek köszönhetően a várossal együttműködve több lépcsőben újult meg. A család mellett magánszemélyek és vállalkozások több száz millió forinttal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (ma: Kulturális és Innovációs Minisztérium) 54 millió forinttal járult hozzá a belvárosi épületegyüttes felújításához.

A város 2008-ban adta használatba múzeum céljára a romos Bogdányi utcai épületet – idézte fel Fülöp Zsolt -, melynek központi része 2020-ra készült el, és a Magyar Festészet Napján nyílt meg benne Pirk János (1903-1989) Munkácsy-díjas festő és grafikus életműkiállítása.

A múzeumot a 20. századi magyar művészet és a szentendrei festészet kiemelkedő alkotója életműgyűjteményének megőrzésére és bemutatására a város és a család alapította.

Az immár teljesen felújított épület átadásával és Pirk László Munkácsy-díjas festőművész Ég – Föld áthatása című időszaki kiállításának megnyitójával kettős eseményt ünnepelnek: Pirk János születésének 120. évfordulóját és fia, Pirk László 70. születésnapját.

Az Ég – Föld áthatása című időszaki kiállítás augusztus végéig látható.

(MTI)