Az OGYÉI szinte senkinek nem ajánlja az orosz vakcinát, akinek szüksége lenne az oltásra

Ország
Koronavírus

Megjelent az orvosok számára az alkalmazási előírás a Szputnyik V orosz vakcina használatához az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján.

A tájékoztató szerint

nem javasolt a vakcina beadása a többi közt

  • krónikus vesebetegség vagy májbetegség, endokrin betegségek esetén
  • jelentős pajzsmirigyproblémák, nem megfelelően kezelt cukorbetegség,
  • súlyos vérképzőszervi betegségek, epilepszia és más központi idegrendszeri betegségek,
  • akut koronária szindróma és akut agyi keringési történés, szívizomgyulladás, szívbelhártyagyulladás, szívburokgyulladás.
  • autoimmun betegségben szenvedők
  • rosszindulatú daganatos betegség esetén.

Azt is írják, a második adag oltás nem javasolt, nem adható, ha az első adag után súlyos szövődmények (anafilaxiás sokk, súlyos, az egész testre terjedő allergiás reakció, görcsök, 40 °C-nál magasabb láz, stb.) jelentkeznek. Hozzátették: a vakcinát nem adják be, ha valakinek 37 °C felett van a testhőmérséklete. Az oltás előtt a helyszínen testhőmérsékletet mérnek.

Egyelőre terhes és szoptató anyák sem kaphatják meg az orosz oltást, valamint 18 év alattiak sem, mert – hasonlóan a többi oltóanyaghoz – még nincs elég adat arról, hogy hogyan hatna rájuk.

A Szputnyik V mellékhatásai a tájékoztatóban leírtak szerint ugyanolyanok, mint a többi Covid-19 elleni védőoltásé: előfordulhatnak rövid ideig tartó influenzaszerű tünetek, például a hidegrázás láz, ízületi fájdalom, izomfájdalom, gyengeség, valamint az injekció helyén duzzanat alakulhat ki.