Bűn- és balesetmegelőzési nap Debrecenben

Rendőrség

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság és az EUROMA civil egyesület – együttműködési megállapodás alapján – 2014. szeptember 26-án bűn- és baleset-megelőzési napot tartott az egyesület debreceni közösségi házában.

A 12-14 éves gyerekek – életkori sajátosságaiknál fogva – kevésbé képesek különbséget tenni az egyszerű diákkori „csínytevés” és a bűncselekmény között, ezért könnyelműen és meggondolatlanul keveredhetnek olyan jogsértő helyzetekbe, vagy válhatnak ilyen cselekmények áldozatává, mely események a későbbiekben egész életükre kihatással lehetnek.

Az érintett korosztályba tartozó gyerekek egyre többet közlekednek egyedül kerékpárral, így fokozott veszélynek lehetnek kitéve, amennyiben a közúti közlekedés szabályait nem ismerik készségszinten.

A rendezvényen 8 debreceni általános iskola 12-14 éves diákjai vettek részt. A program célja az volt, hogy a résztvevők a bűncselekmények megelőzése, az áldozattá válás elkerülése, valamint a közlekedésbiztonság témaköreiben – a saját biztonságuk fokozása érdekében – hasznos információkat szerezzenek.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési, baleset-megelőzési és bűnügyi- technikai szervezeti egységeinek munkatársai játékos formában adták át az általuk fontosnak tartott információkat a gyerekek számára, akik eközben betekintést nyertek a rendőrség munkájába is.

A kutyás-, valamint fegyverzettechnikai bemutatón az érdeklődők megismerkedtek azoknak a lőfegyvereknek a hatástalanított változatával, melyeket a rendőrség a szolgálatellátása során használ, valamint megtekintették a szolgálati kutyák nyom- és szagkereső tevékenységét.
A rendezvény végén a gyerekek – mint egy bűnügyi technikus – elkészíthették saját tenyérlenyomatukat.

A program ideje alatt az érdeklődők előadásokat hallgattak meg, tesztlapokat töltöttek ki, ahol a legügyesebbeket a szervezők megajándékozták.