Bíróság, kalapács

Szerszámnyéllel fenyegették a rendőröket a Jászságban

Rendőrség

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség őrizetbe vette és felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki a rendőröket fenyegető két férfit, és indítványozta letartóztatásukat.

A megalapozott gyanú szerint a rendőrök 2023. október 14-én, hajnalban megjelentek egy jászsági településen található étteremnél, ahonnan több személyt érintő verekedésről érkezett bejelentés. A járőrökkel egyszerre érkezett a helyszínre egy húszas éveiben járó férfi is, aki feldúlt állapotban indult az étterem felé. A rendőrök feltartóztatták a férfit, aki erre visszafordult a gépkocsijához és abból egy 70 centiméter hosszúságú szerszámnyelet vett elő, amit a a tenyeréhez ütögetve újra elindult az étterem felé, miközben hangosan szitkozódott.

A férfit többször felszólították a rendőrök, hogy a botot tegye le, ő azonban fenyegetően, trágárkodva a rendőrök felé indult a szerszámnyéllel a kezében. Azt csak akkor dobta el, amikor az egyik járőr a szolgálati fegyverét tűzkész állapotba helyezte. A férfi erre megtorpant, de továbbra is támadólag viselkedett, az egyik rendőr névtábláját leolvasva közölte, hogy megkeresi a családjával együtt és kicsinálja őket, majd felhívott valakit és azt kiabálta a telefonba, hogy a megnevezett rendőrt „meg kell majd ölni!”.

Időközben az étteremhez ért egy másik fiatal férfi is, aki szintén agresszívan fellépve az intézkedő rendőrökkel szemben, elkezdte az ingét letépni magáról és verekedésre hívta fel a hivatalos személyeket, miközben szidalmazta őket.

Az ittas állapotban lévő elkövetők ellenállását később a kiérkező rendőri erősítés közreműködésével sikerült megtörni. A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség elrendelte a férfiak őrizetét, gyanúsítottként hallgatta ki őket és indítványozta letartóztatásukat.

A nyomozási bíró csak a többszörösen büntetett előéletű gyanúsított letartóztatását rendelte el, míg a másik – szerszámnyéllel fenyegető – elkövető esetében elegendőnek látta a bűnügyi felügyelet alkalmazását. A végzés nem végleges, az ügyészség fellebbezést jelentett be a legszigorúbb kényszerintézkedés elrendelése érdekében.