Nyeletőfékes orsók – avagy sikeres megakasztás halvesztés nélkül

Sport

Mik azok a nyeletőfékes orsók, miért számítanak olyannyira népszerűnek, és miben rejlik az alkalmazásuk hozzáadott értéke? A cikkben ezeket a kérdéseket fogjuk egytől egyig megválaszolni.

Vagyis igyekszünk minél inkább gyakorlati szemszögből megvilágítani a modern nyeletőfékes orsók hasznosságát, illetve a horgászatunk kényelmét elősegítő tulajdonságait.

Pontosan mit is jelent, ha egy orsó nyeletőfékes?

A modern nyeletőfékes orsók gyakorlatilag kétféle fékrendszerrel vannak ellátva. A hagyományos értelemben vett féken túl az úgynevezett nyeletőfék is használható rajtuk. Ráadásul nemcsak használható, hanem tetszőlegesen szabályozható is.

A bekapcsolt nyeletőféknél a hal szinte ellenállás nélkül húzhatja a zsinórral együtt a csalinkat, mintegy saját magát megakasztva. Ennek akkor jelentkezhet leginkább a hasznossága, amikor valamilyen oknál fogva épp nem tudunk éberen a horgászbot mellett figyelni.

A nyeletőfék egyúttal segíthet kiküszöbölni azt a kellemetlen jelenséget is, amikor egy-egy vehemens kapás után a botunk a vízben köt ki, mi pedig tehetetlenül nézzük.

Mely horgász módszereknél lehet kimondottan hasznos a nyeletőfékes orsó?

Mindenekelőtt a bojlis horgászmódszer az, aminek a gyakorlatában szerves elemnek számít a nyeletőfékes orsó. Elvégre a bojlizás során sokszor napokat kell várni egy-egy kapásra, emiatt a horgász sokszor nem ül ott a bot mellett.

A nyeletőfék bekapcsolásával viszont anélkül oldható meg a távollét, hogy mindez nemkívánatos halvesztéssel járna együtt. Hasonló megfontolásból egyébként számos feeder horgász is egyre szívesebben használ nyeletőfékes orsókat.

Ha például át kell mennünk és segítenünk kell a szomszédnak a szákolásban, vagy ki kell ugrani az autóhoz valamiért, a nyeletőfék bekapcsolásával nem kell aggódni semmilyen váratlan helyzet előfordulása miatt.

Útmutató a nyeletőfékes orsó használatának gyakorlatához

Amennyire hasznosnak bizonyulhat a nyeletőfék rendszeres alkalmazása, olyannyira ajánlatos odafigyelni néhány praktikus szempontra az alkalmazása kapcsán. Mindenekelőtt tartsuk mindig észben, hogy a nyeletőfék épp bekapcsolt állapotban van-e.

A bekapcsolt nyeletőféknél ugyanis sosem javasolt bevágni. A szabadon futó zsinór ugyanis pillanatok alatt vattacukor nagyságú csomót eredményez, nem kevés bosszúságot okozva így. Tehát mielőtt bevágnánk, mindig váltsuk vissza a nyeletőféket az orsón.

Mindezek mellett még a horgászat megkezdése előtt erősen javasolt beállítani a nyeletőfék kívánt érzékenységét. Ezzel ugyanis meg tudjuk teremteni annak a feltételeit, hogy a nap folyamán beérkező kapásokra az orsó tényleg a megfelelő érzékenységgel reagáljon. A sikeres akasztás és fárasztás szempontjából ez kiemelkedően fontos tényező lehet.