Sakk

Lépett a sakkszövetség: a transznemű nőket kitiltják a női sakkversenyekről

Sport

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) megtiltotta a transznemű nőknek a női sakkversenyeken való részvételt mindaddig, amíg nem tudja megfelelően kivizsgálni a kérdést – ami akár két évig is eltarthat – írja a BBC.

A döntést sok kritika érte az egyesületet. Több sportágat irányító testület dolgozik a transznemű sportolókkal kapcsolatos szabályokon, de a sakk nem igényel olyan szintű fizikai aktivitást, hogy a transzneműség olyan mértékben számítson – állítják a kritikusok.

A FIDE azt mondta a BBC-nek, hogy figyelemmel kíséri, mi történik más sportágakban, és fontolóra veszi, hogy átültetheti-e ezeket a szabályokat a sakkba. A szövetség hozzátette, hogy a transznemű nők továbbra is indulhatnak a szóban forgó tornák nyílt részén.

Yosha Iglesias transznemű sakkmester szerint ez a szabályozás “felesleges károkhoz” vezet a transz játékosok és a transznők számára. “Ez a szörnyű helyzet depresszióhoz és öngyilkossági kísérletekhez fog vezetni” – mondta.

Jennifer Shahade nagymester és kétszeres amerikai női bajnok is bírálta a FIDE döntését, mondván, hogy „nevetséges és veszélyes”.

A FIDE azt is közölte, hogy a korábban női bajnoki címet szerző transz férfiak címeit is törölni fogják.