Nőtt a munkanélküli segélyért folyamodók száma az Egyesült Államokban

Világ

Három hónapja a legtöbben folyamodtak első alkalommal munkanélküli segélyért az elmúlt héten az Egyesült Államokban a washingtoni munkaügyi minisztérium szerdai jelentése alapján.

A november 19-én véget ért héten 17 ezerrel, 240 ezerre emelkedett a munkanélküli segély iránt első alkalommal folyamodó amerikaiak száma, ami három hónapja, augusztus óta a legmagasabb szám és jóval meghaladja a 225 ezres elemzői várakozást.

A négyhetes mozgóátlag, amely kiigazítja a hétről hétre történő ingadozást, 5500-zal 226 750-re emelkedett.
A kérelmek számának az emelkedése a munkaerőpiaci kereslet lanyhulásával hozható összefüggésbe, ami pedig a monetáris szigorításra vezethető vissza: a Federal Reserve március óta hat alkalommal, összesen 375 bázisponttal emelte a irányadó kamatlábat.

Az új segélykérelmek száma az év elején még többnyire a heti 200 ezres szám alatt volt, majd emelkedni kezdett és a július közepén 261 ezernél elért idei csúcs óta többnyire csökkent. Az elmúlt héten a munkaügyi minisztérium jelentése szerint 1,551 millió volt a regisztrált munkanélküliek száma szezonális kiigazítással, 48 ezerrel több az előző heti 1,503 milliónál.