Los Angeles-i művész reflektál az amerikai lövöldözésekre

Világ

Robert Mack Los Angeles-i művész legújabb művében az elmúlt napok tragikus kaliforniai lövöldözéseire és az Amerika-szerte egyre gyakoribb fegyveres támadásokra kívánja felhívni a figyelmet.

Éppen csak elkezdődött az új év, de már 74 ember vesztette életét és 169 ember sérült meg az amerikai tömeges lövöldözésekben. Az esetek közül három Kaliforniában történt az elmúlt napokban mindössze három nap leforgása alatt. Január 16-án egy család hat tagja halt meg egy kivégzésnek tűnő támadás következtében, köztük egy tinédzser anya és egy hat hónapos gyermeke. Január 20-án tizenegyen haltak meg és kilencen megsebesültek, amikor egy 72 éves ázsiai férfi bement egy bálterembe a kínai Holdújév ünnepén és tüzet nyitott. Január 23-án egy mezőgazdasági munkás hét embert ölt meg, akik valószínűleg munkatársai voltak.

A kaliforniai művész, Robert Mac úgy érezte, nem hagyhatja szó nélkül az eseteket. Plakátszerű minimalista alkotása két erős szimbólummal, egyértelmű utalásokkal hívja fel a figyelmet az amerikai közvéleményt napi szinten foglalkoztató borzalmas tényre, hogy gyakorlatilag nem múlik el nap jelenleg az Egyesült Államokban anélkül, hogy ne történne tragikus tömeges fegyveres támadás.

A kritikusok által is elismert Robert Mack gyűjteményes képzőművészeti alkotásait az Egyesült Államok és Európa galériáiban mutatták be, ezek közül leginkább a Baltimore-i Művészeti Múzeumban és a németországi Reiss-Engelhorn Múzeumban kerültek kiállításra. Az ASSULT című nagyméretű festmény a szorongás-sorozatából származik, ahol alkotásai olyan témákkal foglalkoznak, mint a fegyveres erőszak, a globális felmelegedés és a mentális betegségek.

További információ:

https://www.instagram.com/robertmackart/

https://www.robertmackart.com

– Vida Virág –