Az EU üvegházhatásúgáz-kibocsátása 30 éve nem volt olyan alacsony, mint 2019-ben

Európa

Az Európai Bizottság a mai napon tette közzé éves uniós éghajlat-politikai eredményjelentését. A ma kiadott jelentés az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése terén 2019-ben elért előrehaladást összegzi a tagállamok által benyújtott adatok alapján. A dokumentumból kiderül, hogy 2019-ben az EU 27 tagállamában 3,7%-kal csökkent az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása, miközben a GDP 1,5%-kal nőtt 2018-hoz képest. Ez azt jelenti, hogy az üvegházhatásúgáz-kibocsátás uniós szinten 24%-kal esett vissza az 1990-es szinthez képest. Magyarországon ennél is számottevőbb, 32%-os csökkenés ment végbe 1990 óta.

2019-ben az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer hatálya alá tartozó kibocsátások csökkentek a legnagyobb mértékben – 2018-hoz képest 9,1%-kal, azaz mintegy 152 millió tonna szén-dioxid-egyenértékkel. A csökkenést főként a villamosenergia-ágazat idézte elő, ebben a szektorban ugyanis a kibocsátások közel 15%-ot estek, elsősorban annak köszönhetően, hogy a szénalapú energiatermelés helyébe a megújuló energiaforrásokból és a gázerőművekből származó energiatermelés lépett. Az ipari kibocsátások közel 2%-kal mérséklődtek. A légi közlekedésből származó hitelesített kibocsátások – amelyek jelenleg csak az Európai Gazdasági Térségen belüli járatok kibocsátását foglalják magukban – tovább növekedtek, bár növekedésük visszafogott volt: mennyiségük 2018-hoz képest 1%-kal, azaz hozzávetőleg 0,7 millió tonna szén-dioxid-egyenértékkel emelkedett. Az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer hatályán kívül eső, például a kibocsátáskereskedelmi rendszeren kívüli ipari ágazatokból, a közlekedésből, az épületekből, a mezőgazdaságból és a hulladékgazdálkodásból származó kibocsátások nem változtak érdemben a 2018-as szinthez képest.

2019-ben növekedett az éghajlatvédelmi intézkedésekre, a környezetbarát technológiák támogatására, az innovatív megoldások bevezetésére és a nemzetközi együttműködés előmozdítására fordított uniós finanszírozás, és a koronavírus-járvány utáni uniós helyreállítás összefüggésében további forrásbővítés várható.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.