választás pixabay

A külföldön regisztrált törökök számára megkezdődött a választás

Európa

A külföldön regisztrált török állampolgárok számára csütörtökön megkezdődött a 2023-as köztársaságielnök- és parlamenti választás, amelyet Törökországban május 14-én tartanak – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A beszámoló szerint 73 országban 3 millió 416 ezren jogosultak voksolásra. Az érintettek a külképviseleteken, valamint Törökországban a határátkelőhelynek minősülő helyszíneken élhetnek szavazati jogukkal. Németországban, ahol a legnépesebb török diaszpóra él, 1 millió 501 ezer választásra jogosultat tartanak nyilván. Franciaországban 397 ezret, Hollandiában közel 287 ezret.

A szavazólapok kitöltése külföldön május 9-ig lesz lehetséges, míg a török határátkelőhelyeken még május 14-én is lehet voksolni. A köztársaságielnök-választáson Recep Tayyip Erdogan jelenlegi államfő legfőbb kihívója a második legnagyobb parlamenti tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke, Kemal Kilicdaroglu, aki ezúttal egy hatpárti ellenzéki pártszövetség jelöltje. Az Erdogan által vezetett kormánypárt, az iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) immár két évtizede áll az ország élén.